Мер Львова великодушно дозволив рестораторам кавувати на вулиці ще два тижні. Деякі кнайпи «кавують» третій рік поспіль

Катерина Поліщук  |  П'ятниця, 8 листопада 2013, 14:25
Тепла погода, яка тримається у Львові, пом'якшила серце міського голови Львова Андрія Садового, і він продовжив сезон роботи літніх майданчиків ще на два тижні. Загалом сезон для літніх майданчиків триває з 1 квітня по 1 листопада. Щоправда, для деяких ресторацій сезон роботи літніх майданчиків триває вже понад три роки.
Мер Львова великодушно дозволив рестораторам кавувати на вулиці ще два тижні. Деякі кнайпи «кавують» третій рік поспіль

Зазвичай львівські ресторатори закривають літні майданчики на початку листопада або навіть в середині жовтня - довше обслуговувати клієнтів на вулиці не дозволяє погода. Натомість цього року листопад тішить львів’ян теплими погожими днями. Тож туристи та гості міста досі радо сідають пити каву на літніх майданчиках. Тай покурити там можна, на відміну від приміщень кнайп. Тим більше, що на вечір підприємливі ресторатори дають пледи чи вмикають лампи, які нагрівають повітря довкола.

Зважаючи на це, мер Львова вирішив не наступати на горло туристичній привабливості міста та дозволив підприємцям ще два тижні не забирати столики з вулиць. Найбільш актуально це для ресторацій в центрі міста.

«Потрібно бути достатньо лояльними. Якщо на вулиці гарна погода і підприємці готові продовжити роботу літніх майданчиків, то нехай попрацюють ще два тижні. Це збільшує привабливість міста. Головне, щоб вони це робили на законних підставах», - переконаний Андрій Садовий.

Водночас, з законністю роботи літніх майданчиків у центрі Львова в міста є значні проблеми. Літні майданчики в центрі Львова вже давно гостро балансують між бажанням підприємців і міської влади заробити та правом львів’ян на безпечне проживання й пересування містом.

У Львові є навіть рейтинг кнайп до яких міська влада ставиться гіперлояльно і щонайменше три роки їхні літні майданчики працюють без дозволів. Зокрема, це піцерія «Де Манджаро» (ТОВ «Кріс»), яка встановила столики просто під носом міського голови, на вул. Галицькій, 10. Основним власником ТОВ «Кріс» (мережа ресторанів «Де Манджаро») є Михайло Риба, який у грудні 2010 року взяв у концесію замок у Старому Селі. Також частку в ТОВ «Кріс» мають Надія Риба, Валерій Дячишин, Ірина Кирильчук і Світлана Жужевич, — пишуть «Наші гроші. Львів».  

Також наявністю дозволів не переймається ресторан вірменсько-української кухні «Краківська брама» (ТзОВ «Інтер Лев»).  Директором й одним зі співвласників ТзОВ «Інтер Лев» є голова Галицької районної організації Партії регіонів Микола Кочарян. Ще одним рекордсменом є ресторан «Деліція» (ТзОВ «Лебіді») у Стрийському парку. Серед співвласників ТзОВ «Лебіді» є Роман Карапінка — приватний підприємець, колишній депутат Городоцької міської ради V скликання від ВО «Батьківщина». А також певний час була і Віра Вольф, яка є також  засновником скандального ПП «Дембуд-Холдінг», що мало звести 15-поверховий житловий будинок на вул. М. Лукаша, 1. Тепер будівництво зупинено рішенням суду.

Кафе «Бісквіт» (ПП «Бімет»), яке зручно розмістило столики біля Генерального консульства Республіки Польща на вул. Рутковича, 18, не відстає від колег і третій рік поспіль працює без дозволу на розміщення літнього майданчика. Зараз його власники взагалі прибудували до ресторану додаткове приміщення, зайнявши частину тротуару. Серед засновників є Микола Міщенко та Анастасія Тиртична. Директор — Євген Петров. Варто додати, що так вони поводяться не лише тут. «Хіт-кафе» (ПП «Бісквіт-плюс») на Кривій Липі, 7, яке теж належить пані Тиртичній, уже другий рік поспіль виставляє літній майданчик без жодного дозволу. Також А. Тиртична разом із ТОВ «ПАУЛІНГТОН  ЛІМІТЕД» є власниками скандального ТзОВ «Кіносвіт», яке будує на місці колишнього кінотеатру «Україна», у дворі на проспекті Т. Шевченка, 3  п’ятиповерховий розважальний центр загальною площею майже 4 тисячі квадратних метрів. Навесні цього року мешканці сусідніх будинків заявили, що через будівництво в них на стінах з’явилися тріщини.

Рекордсменом за кількістю встановлених без дозволів літніх майданчиків є ТзОВ «Мережа концептуальних авторських ресторанів «!Фест». 2011 року воно самовільно встановило майданчик біля кафе «Під Золотою Розою. Галицько-жидівська кнайпа» на Федорова, 29. А будівництво фактично стаціонарного павільйону замість літнього майданчика в подвір’ї бернардинців на Валовій, 20, узагалі шокувало громадськість. Щоправда, після трирічної судової тяганини в травні цього року Львівський господарський суд таки визнав право підприємців на встановлення цієї споруди. Засновниками підприємства є колишній радник міського голови Львова Юрій Назарук, а також  Андрій Худо та Дмитро Герасімов.

Загалом, згідно з інформацією Галицької райдержадміністрації станом на червень 2013 року, на території району працюють 132 погоджені літні майданчики та 38 (!) — без дозволів. Торік їх було 149 та 23 відповідно. А 2011 року на законних підставах літні тераси працювали в 110 кнайпах, без погодження — у 33-х. Загальна площа всіх самовільно встановлених літніх майданчиків у центрі міста становить майже 2 тисячі квадратних метрів. А це вже напряму зачіпає питання безпеки для мешканців центру Львова. Адже заради вигідного розміщення майданчики часто монтують над пожежними гідрантами чи блокують центральні вулички, унеможливлюючи проїзд «швидких» і пожежних машин.

 

comments powered by HyperComments