Благочинне нововведення. У Львові встановили спеціальні контейнери для допомоги бездомним

Катерина Поліщук  |  Четвер, 7 листопада 2013, 17:57
Відтепер небайдужі люди зможуть допомогти бездомним по дорозі на роботу. У Львові встановили два спеціальні контейнери, де всі охочі можуть залишити непотрібний одяг для безхатченків. Наразі контейнери для збирання одягу поставили біля Церкви Різдва Пресвятої Богородиці мікрорайоні Сихів та в центрі міста на вул. Валовій біля Музею Ідей. Якщо львів’яни активно підтримають цю ініціативу, то найближчим часом кількість контейнерів збільшать до шести.
Благочинне нововведення. У Львові встановили спеціальні контейнери для допомоги бездомним

Ініціатором нового способу збирання одягу та взуття для людей, що опинились у складних життєвих умовах, є відома у Львові Громадська організація “Спільнота взаємодопомоги “Оселя”.

«Контейнер – це пропозиція для людей, щоб вони не викидали вже непотрібні речі в смітник, а віддали їх людям, які цього потребують. Подібні проекти діють в багатьох європейських країнах. – розказує Олеся Саноцька, директор ГО «Оселя».- Наприклад,  у Польщі їх можна побачити чи не на кожному кроці. Вважається, якщо людина віддала речі, якими вона не користується, інший людині – то це ознака культури громади загалом. Не обов’язково мати великі гроші, щоб бути благодійником. Можна просто вкинути непотрібні вам речі у наш контейнер. А ми вже передамо їх тим, хто цього потребує».

Вона додала, що таким чином «Оселя» намагалась спростити для львів’ян механізм благочинності. Адже бажання поділитись має багато людей, однак не всі вони мають час і можливість привезти речі до «Оселі». Натомість зараз небайдужі мешканці можуть ввечері зібрати непотрібний одяг, чи взуття, а вранці перед роботою вкинути пакет в шпарину в контейнері. Кілька разів на тиждень працівники «Оселі» перевірятимуть  контейнери і забиратимуть речі.  

Кошти на встановлення трьох контейнерів виділив фонд Генрі Наумена. Вартість одного 5,2 тисячі гривень. Якщо експеримент буде вдалим, то фонд виділить гроші ще на три контейнери.

Довідка:

«Спільнота взаємодопомоги «Оселя» – це громадська неприбуткова організація, яка одна з перших в Україні почала всіляко підтримувати бездомних і в 2003 році створила унікальну  Спільноту, де разом живуть і працюють, ведуть спільне господарство та допомагають іншим ті, хто опинився в скрутній ситуації. «Оселя» має на меті надавати допомогу у пошуку сенсу життя людям, що з різних причин опинилися на маргінесі суспільства (убогим, бездомним, неповносправним, залежним тощо) та пропагувати в Україні ідею солідарності та взаємодопомоги.

Шість років тому «Оселя» об’єднала людей, які відчули відповідальність за несправедливість сучасного світу й усвідомили своє привілейоване становище, а також людей, які втратили волю до життя. Об’єднавшись, вони разом допомагають самі собі, один одному і тим, хто потребує допомоги.

Одним з напрямків діяльності «Оселі» є майстерня з оббивки та ремонту меблів. Тут мешканці Спільноти отримують навички праці з ремонту меблів, обтягування мякої частини меблів, шиття. Мешканці міста Львова звертаються до нас із замовленнями ремонту та обтяжки м’яких меблів, даючи нам пожертву за виконану роботу.

Також при Спільноті діє благодійна крамничка «Емаус – Оселя», яка збирає і ремонтує вживані меблі, одяг та предмети побуту і продає їх. За виручені гроші Спільнота утримує 20 бездомним, які живуть і працюють в Спільноті, допомагає 150 бездомним, які кожного тижня отримують гарячі обіди біля Порохової вежі, організовує Різдвяні вечері та Великодні сніданки.

comments powered by HyperComments