«Facing the Climate»: про серйозне жартома

Оля Юречко  |  Четвер, 7 листопада 2013, 14:01
Вже якось так повелося у культурно-мистецькому середовищі, що говорити (і відображати) серйозні речі треба належним чином. Інакше тебе не зрозуміють. Хоча, як показує практика, фактор тотального нерозуміння сьогодні присутній у будь-якій сфері, особливо, якщо мова йде про високе мистецтво. Тому єдиний виграшний варіант – бути ближчим до народу. І саме цей принцип застосували організатори виставки «Facing the Climate».
«Facing the Climate»: про серйозне жартома

   Як найкраще звернути увагу громадськості на проблеми клімату, що існують сьогодні? Власне, вони нікого особливо не цікавлять. Хай собі Грін Піс, Насса, різноманітні екологічні організації друкують свої статистики і прогнозують наслідки: «не буди лиха, поки воно тихе», – думаємо ми і продовжуємо повільно, але впевнено прямувати до того, що сталося з динозаврами.

   Однак є у світі такі «посланці миру», які прагнуть, як мінімум, звернути увагу на процеси, що відбуваються навколо нас. Однією з таких організацій є Шведський інститут, що нині активно висловлює позицію Швеції щодо зміни клімату та стану природного середовища на планеті. Задумалися про такі серйозні речі представники Інституту після наукової конференції, що відбулася в Копенгагені, і на якій було висвітлено дійсний світовий кліматичний стан та можливі наслідки його змін.

   Одначе, шведські інтелектуали розуміли, що табличками із надписами, типу «Save our climate and nature!» нікого не здивуєш і пішли більш творчим шляхом. Інститут став ініціатором виставки під назвою «Facing the Climate», яка експонує роботи п’яти шведських карикатуристів. Виставка мала шалений успіх у Швеції, а з 2010 року вона подорожує країнами світу, запрошуючи до співпраці місцевих художників.

   З 5 по 22 листопада веселу виставку про серйозні проблеми «Facing the Climate» під назвою «Плюс 1°С» можна побачити у мистецькій галереї Гері Боумена. У Львові презентують 25 робіт шведських та українських художників, які акцентують на  стані природного середовища світових ресурсів. 

   За словами українських організаторів, проект має на меті заохотити до дискусії, підвищити рівень обізнаності щодо сучасних проблем довкілля: «Надзвичайно важливими є будь-які зусилля на місцевому та глобальному рівнях. Як ми живемо, що їмо, як подорожуємо, який одяг вибираємо, все це і є складовими сталого розвитку. Ми сподіваємось, що вона вам сподобається та заохотить свідоміше ставитись до довкілля».

comments powered by HyperComments