Влада у місті Золочеві знайшла вихід з російського «газового зашморгу»

Олекса Олич  |  Неділя, 27 жовтня 2013, 14:08
Доки найвищі чиновники з'ясовують питання, чому Україні доводиться платити Росії таку фантастичну ціну за газ, місцевим громадам доводиться якось виживати. І якщо мешканці Донеччини ще можуть традиційно сподіватися на якісь додаткові бонуси від улюбленого президента для улюбленого краю, то для тих, хто проживає, скажімо, на Львівщині, розраховувати на якісь щедроти не доводиться. Потрібно покладатися на самих себе, на свої місцеві ради, сільських та міських голів. І деякі з них демонструють приклади справді гідні уваги та наслідування.
Влада у місті Золочеві знайшла вихід з російського «газового зашморгу»

Місто Золочів Львівської області, районний центр. Кожний опалювальний сезон завершувався для міста боргом у розмірі 3 мільйони гривень. Далі пішли погрози: не будете розраховуватися – подачу газу обмежать до технологічного мінімуму. Довелося шукати якогось виходу. Спільними зусиллями міського голови Ігора Гриньківа та депутатів міської ради він був знайдений. Було прийнято програму модернізації існуючих котелень з переходом на дрова.

Реалізовувати програму вирішили в два етапи. В 2012 році на альтернативний вид опалення було переведено 5 котелень – в результаті зекономили понад мільйон гривень бюджетних коштів. Різниця в тарифах на теплову енергію, яка виробляється на газі та дровах, сягає 336 гривень за 1 гігакалорію. Цього року, завдяки цілковитому переходу на дрова, прогнозується ще більша економія – близько 3,5 мільйона. Ці зекономлені кошти підуть на бюджетну сферу – зарплати для лікарів, вчителів, працівників культури.

Сировину місто бере в лісгоспі. При потребі для 8-9 тисяч кубометрів дров, лише на санітарну вирубку там планується 11 тисяч кубометрів. Так що, згідно запевнень міської влади та лісників, золочівські ліси у котельнях не зникнуть.

Міські котельні забезпечують теплом переважно бюджетні установи, оскільки більшість будинків має індивідуальне опалення (в 2012 році послугами котелень користувалися лишень 12% мешканців Золочева).

На переобладнання котелень не витратили жодної бюджетної гривні. Інвестором проекту переходу міста на автономний вид палива виступило ТзОВ «Золочівенергоінвест». Підприємство, яке зареєстроване на території району, і саме туди сплачує податки. Його керівники обіцяють – проект окупиться за 5 років. За цей час мають ще й замінити теплотраси, які вже відпрацювали своє. Як видно, чиновники поділяються на дві категорії: одні розповідають про труднощі, які перешкоджають їм зробити хоч би щось, а інші просто думають, знаходять вихід зі скрутної ситуації і працюють. Мешканцям Золочева, схоже, пощастило з місцевим самоврядуванням.

 

 

comments powered by HyperComments