У Львові мітингували за євроінтеграцію та проти «Тайожного союзу»

Валерій Шмаков  |  Понеділок, 21 жовтня 2013, 21:45
З нагоди 66-ї річниці здійснення операції «Захід», якою із Західної України було депортовано 76 тис.осіб у Львові провели віче «Євросоюзу – Так! Репресіям – Ні!». Акцію організували львівські обласні організації Української республіканської партії та Конгресу українських націоналістів та ряд громадських організацій.
У Львові мітингували за євроінтеграцію та проти «Тайожного союзу»

Віче розпочався з чину панахиди за жертвами депортацій, яку відслужив отець Павло (УГКЦ). А виставлені на постаменті пам’ятника Т.Шевченку скриньки з написами «Магадан», «Воркута», «Норильськ» та запаленими свічками на них символізували місця заслання українців.

Висловити свою підтримку європейському курсу України прийшло декілька сотень осіб, переважно старшого віку, скандуючи «Україна в Європу, Росія – в Азіопу!». Також до віче долучалися випадкові перехожі. За словами Голови Конгресу Українських націоналістів Степана Брацюня, люди вийшли на віче, аби висловити свою позицію, яким шляхом прямувати далі Україні -  рухатися в Європу чи повертатися до «тайожного ведмедя».

На переконання учасників акції, тільки побудований на демократичних принципах Європейський Союз допоможе Україні стати сильною і заможною державою. Відтак активісти закликали громадян України боротися за європейський шлях розвитку України. Зокрема, як нагадав у своєму виступі професор та письменник Любомир Сеник, в листопаді вирішується історична перспектива нашої держави – очікується підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. І сучасна Україна не має іншого виходу, як йти в Європу.

«В радянській імперії зла ми були понад 70 років і пам’ятаємо, що це була суцільна тюрма – голодомори, депортації, розстріли – ось шлях тої імперії. І нині до цієї в тюрми народів нас хочуть знову гарно загнати», - зазначив Любомир Сеник.

Як додав інший учасник акції - Роман Семчишин, сьогодні на Західній Україні мабуть  немає родини, яка б не постраждала від радянських репресій. За словами заступника голови УРП Ростислава Новоженця, лише під час згаданої операції «Захід» 76 тис. українців було виселено до Сибіру буквально за одну ніч з 20-21 жовтня 1947 року.

«Це лише один злочин, а за 70 років Радянської влади таких злочинів було не з числа. Дослідники називають різні цифри, скільки українства полягло за весь цей період. За даними досліджень Благодійного фонду Україна-Русь за цей час в Україні було знищено близько 30 млн. етнічних українців Тож агітуючи за ЄС ми закликаємо – геть від Москви, оскільки всі наші біди і поневіряння були від московської імперії. Ми в Європейському Союзі шукаємо захист від північного сусіда, - зазначив Новоженець.

Водночас, як повідомили учасники акції, сьогодні, коли Україна перебуває на порозі підписання договору про Асоціацію з ЄС, російські шовіністи та комуністи з усіх сил намагаються не допустити цього вирішального кроку. Так, за словами , Любомира Сеника, в цьому плані дуже активно працює на Росію «Український вибір», впливаючи на свідомість молоді.

«На жаль, не вся молодь добре знає історію, тож на цьому грунті відбувається спекуляція», - додав професор.

Водночас, як зазначив заступник голови Львівського обласного відділення Всеукраїнського об'єднання ветеранів, професор Степан Трохимчук, історія України – це запорука нашого майбутнього, адже українська нація є основним творцем європейської цивілізації.

«Тисячі років тому на наших землях повстала трипільська культура, і саме трипільці розселилися по Європі та створили індоєвропейську цивілізацію», - зауважив Степан Трохимчук.

Також, за словами Ростислава Новоженця, за місяць до підписання угоди про Асоціацію з ЄС активізувалися проплачені пропагандисти, які ведуть розмови про те, що мовляв в Радянському Союзі  жилося краще, оскільки була дешева горілка і ковбаса. Або піднімають питання, що дала Україні незалежність, оскільки значна кількість людей з того часу виїхала за кордон.

«Та ми вже ситі тією пропагандою! Бо лише політичні склеротики забувають ті злочини, на фоні яких ховається дешева ковбаса і горілка», - зазначив Новоженець.

По завершенні віча його учасники закликали парламентську опозицію масово проводити акції на підтримку вступу України до ЄС, а також не дати можливості Президенту Віктору Януковичу ухилитися від підписання угоди в листопаді 2013 року.

comments powered by HyperComments