Богдан Коломійчук презентував книгу і розповів про середньовічну комуналку

Наталя Істоміна  |  Субота, 19 жовтня 2013, 16:40
У книгарні „Є” відбулася презентація містичного роману львівського письменника Богдана Коломійчука. Книга під загадковою назвою „Людвисар” здобула гран-прі конкурсу „Коронація слова 2013”. Автор розповів шанувальникам про роман, а також зачитав уривки з книги.
Богдан  Коломійчук презентував книгу і розповів про середньовічну комуналку

Богдан Коломійчук - український журналіст і письменник, він закінчив Львівський університет ім. Франка. До сфери зацікавлення митця входить арт-менеджмент, історія Львова та акторська майстерність.

Події, змальовані в романі, відбуваються у другій половині XVI сторіччя у місті Лева. Зав’язка сюжету в романі відбувається тоді, коли місцевий лікар на прохання бургомістра влаштовує публічний розтин тіла. Це стає причиною обурення єпископа, який тягне бургомістра на Личаківський цвинтар... Це і є початком загадкової та містичної історії.

Те, що дія роману відбувається у Львові, зрозуміло не лише за місцями подій, але й за мовою дійових осіб. Автор зачитав уривок, задяки якому слухачі змогли у цьому пересвідчитися: „Несподівано конячина розігналася так, що почало свистіти у вухах. „Добрячий у вас коник”, – промовив Мелько, хапаючись за трухлявий поручень, що здавалося от-от розсиплеться. „Еге ж” – сказав візник і розреготавшись вдруге вдарив батогом. „Єзус Марія, шо то сі робе” – злякано загорланив Бень, відчувши, що вони піднімаються над землею…”.

Автор також розповів, що у книзі змальовано біля 10 поєдинків: різних ляпасів, дуелей і просто бійок. Присутня також велика кількість вогнепальної і холодної зброї. Кожен описаний в романі замок реально існує або існував. „Кожен замок, який тут описаний, має для мене своє значення ще зі студентських років. Всю свою стипендію, поки я її мав, ми з друзями витрачали на подорожі. Подорожі конкретно замками” – зізнався п. Богдан.

Письменник також розповів про цікавий приклад середньовічної комуналки. „Я не побоюся цього слова, бо іншого порівняння не знайшов. У той час Олеський замок належав двом родинам. Православним Данилевичам і католикам Каменецьким. Як вони ділили його, уявлення не маю. Я можу уявити, як ділили комунальні квартири. Але як ділили цілий замок, до мене так і не дійшло” – розповів митець.

Фото: book-ye.com.ua

comments powered by HyperComments