Атракція на три дії з рейдерськими забавами, танцями та співами: «Docudays UA» представляє фільм «Губін»

Оля Юречко  |  Четвер, 17 жовтня 2013, 13:55
В художньому кіно режисер – це Бог, а в документальному Бог – режисер. Ці слова Альфреда Хічкока якнайкраще відображають сутність документального кіно, достовірність і «ненаграність» якого творить нове мистецтво, покликане стати не звичайною розвагою, а донести філософський «меседж», той, який робить людей кращими.
Атракція на три дії з рейдерськими забавами, танцями та співами: «Docudays UA» представляє фільм «Губін»

Цими днями, у рамках фестивалю «Docudays UA», що проходить у Львові, відбулася презентація фільму «Губін» режисера Ігоря Чайки. Цей фільм якнайкраще презентує сучасні реалії і показує дії провінційної влади і її ставлення до звичайної, однак непересічної «інакомислячої» людини.

«Цього разу я з великим задоволенням презентую тут у Львові нашу документальну стрічку «Губін». У Львові цей фільм презентується вже не вперше. Львів взагалі для нашої компанії – щасливе місто. Була вже телевізійна прем’єра фільму на телеканалі ЗІК. Також фільм був представлений цього року на фестивалі «Кінолев». Сьогодні я представляю фільм у рамках фестиваль «Docudays UA», – розповів режисер. Як це вже другий фільм, який Ігор Чайка презентує завдяки Мандрівниму фестивалю як всеукраїнську прем’єру. Перший його фільм-розслідування під назвою «Геній міста» був присвячений Львову.

Про фільм «Губін», який львів’яни вже мали змогу бачити на телеканалі «ЗІК», автор розповів: «Ми назвали цю роботу «Атракція на три дії з рейдерськими забавами, танцями та співами». Фільм про людину, яка живе на Вінничині. Це село Сокілець. Звуть його Володимир Губін. Наш герой створив свого часу і заснував дуже успішний фестиваль «Млиноманія» – етно-рок фестиваль,який з кожним роком набирає обертів. Він же відстоює старовинний млин – унікальну споруду, аналогів якій в Україні взагалі нема. Там на повну йдуть оті рейдерські забави, про які ми кажемо тут на початку фільму. Губін – надзвичайно цікава особистість, а його надзвичайність, мабуть, в тому, що людина вміє знаходити своє місце в цьому житті, не зважаючи на те, що живе він в маленькому селі, що багато проблем  таке інше, але він дуже позитивний, дуже натхненний усім, що він робить і такий собі «саморобний» філософ, але з дуже цікавою філософією.

За словами автора, у фільмі використано багато музики. Робота – абсолютно авторська від початку і до кінця. У ньому звучить авторська музика, і «все інше в ньому автентичне і авторське». До речі, в кліпі використаний фрагмент музичного кліпу гурту «Шабаш», який Ігор Чайка представляв разом з прем’єрою фільму у київському Будинку кіно кілька місяців тому.

Усе це та багато іншого можна дізнатися, переглянувши повнометражний документальний фільм у музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького».

comments powered by HyperComments