У Музеї ідей презентували сучасне хорватське мистецтво

Наталя Істоміна  |  Середа, 16 жовтня 2013, 13:09
Вчора у Музеї ідей відкрили виставку сучасного хорватського мистецтва “Біла Хорватія”. Дана виставка стала складовою проекту з ідентичною назвою, який у 2012 році започаткували митці з м. Загреба.
У Музеї ідей презентували сучасне хорватське мистецтво

    Мету експозиції хорватські митці пояснили прагненням об’єднати в енергетичному плані український та хорватський народи. Зі слів гостей проект – це повернення до хорватів до коріння, але одночасно це є повернення українців до свого коріння. Хорвати і українці мають спільне минуле, а презентованими працями, контактами і співробітництвом побудують спільне майбутнє.

    У експозиції представлені живописні роботи, графіка, дерев’яна скульптура, фотографія, відео та музика. Твори мистецтва представляють Хорватію очима тамтешніх митців, а не так як ми звикли її бачити. Свої роботи вперше представили чотири хорватські художники: Олександр Боначич, Маріо Соколич, Міслав Холос та Марін Лерга.

    Олександр Боначич презентував добірку фото, які з поміж інших впершу чергу вирізняються чуттєвістю. На них зображені деталі, які на перший погляд непомітні, проте при детальнішому огляді вони змушують глядача відчувати те ж саме, що відчував автор.  

    Творчість Маріна Лерга представлена на виставці роботами із кореня оливкового дерева. Міслав Холос запевнив, що дерев’яні скульптури його колеги – це метафора встановлення контактів між українцями та хорватами.

    Маріо Соколич у своїх роботах шукає досконалості форми і прагне до ідеалу.

    Авторський проект Міслава Холоса «Відповіді» поєднує візуальне та музичне мистецтво. Таким чином митець намагаєть передати красу своєї країни з допомогою різних видів мистецтва.

    Складовою виставки є також документальний фільм про Хорватію.

    Відкриття виставки відбулося із запізненням. Відвідувачі пів години чекали на офіційну презентацію експозиції. Щоправдо згодом, Олесь Дзиндра, директор Музею ідей пояснив, що це своєрідна форма свободи. „Це видно, така форма свободи. Бо поки у червоних штанах не покажеш, що ти свобідний ніхто не повірить, що ти свобідний. Тому ці затримки – це ніби своєрідна форма прояву” – аргументував п. Олесь.

Фото: zik.ua

 

comments powered by HyperComments