Трускавець, економічний форум «при надії»

Катерина Поліщук  |  Понеділок, 14 жовтня 2013, 12:09
XIIІ Міжнародний економічний форум, який 10-12 жовтня відбувся у Трускавці, проходив під гаслом «в очікуванні на асоціацію з ЄС». Про підписання майбутньої угоди в Вільнюсі не говорив хіба що лінивий. Європейський союз представляли як панацею для України та «золотий час» для Львівщини. Говорити про інший сценарій розвитку подій було, щонайменше, не ввічливо. Від економічного форуму просто віяло оптимізмом.
Трускавець, економічний форум «при надії»

Заступник міністра економіки Польщі Анджей Диха запевнив: з підписанням угоди про Асоціацію України з ЄС для економіки України відкриються двері на європейський ринок, відбудуться інституційні зміни в Україні. І основними факторами, які спровокують ці зміни, буде торгівля та економіка.

«Польща входила в Світову організацію торгівлі на більш жорстких умовах. Сьогодні ж ситуація в Європі змінилась. Україна не випадково є стратегічним економічним та політичним партнером Польщі. Для нас важливо, щоб Україна була сильна, незалежна та неподільна», - підсумував Анджей Диха.

Своєю чергою міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії Алекс Петрашвілі запевнив, що Грузія підтримуватиме Україну до кінця. «Грузинський народ пам’ятає про ту підтримку, яку надав український у важкий для нас час. Ми віримо, що Україна і Європа разом будуватимуть своє майбутнє. І Грузія теж приєднається з часом до цього процесу. Вже сьогодні 77-80 % грузинів хочуть вступити до ЄС та Північно-Атлантичного альянсу. Ми хочемо бути лідерами інтеграції!», - наголосив Алекс Петрашвілі.

Українська влада не відставала. Віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул пообіцяв, що тарифи на комунальні послуги цього опалювального сезону не підвищуватимуться, а ВВП не знижуватиметься. Тим більше, що цього року зернові вродили нівроку.

«Перші місяці року були не дуже прості, але поступово ситуація вирівнялась. Відбулось суттєве зростання виробництва сільськогосподарської продукції. Ми очікуємо рекордний врожай зернових - на рівні 60 млн. тонн. Експортний потенціал становить на рівні 27 млн. тонн», - резюмував Вілкул.

При цьому віце-прем’єр  не забув про дороги. Вкотре було оголошено про початок «вічно пілотного» проекту будівництва концесійних доріг. Мовляв, наступного року в Україні планується розпочати конкурси з реалізації семи проектів концесійних доріг. І будуть в Україні свої автобани. Серед першочергових: Краковець-Львів-Броди-Рівне та Одеса-Львів. Щоправда додав – паралельно з концесійною має бути безкоштовна дорога, однак не уточнив буде, чи ні.

Ніхто навіть думки не висловив, якщо угоду не підпишуть, то потрібно буде пробувати залучати інвестиції в теперішніх, ба навіть, гірших умовах. Навіщо? Підпишемо угоду з ЄС і все буде добре.

Підрахувати, скільки інвестиційних проектів вдалося започаткувати завдяки проведенню попередніх дванадцяти економічних форумів на Львівщині, обласні чиновники теж не змогли. А щоб журналісти на питали дурниць, кожному подарували по дешевому планшетному комп’ютеру. Такі ж дістались й іншим учасникам форуму. Мовляв інновації вже близько.

Загалом захід минув традиційно «паркетно»: зі старими обличчями і без зайвого галасу. Цього року на організацію та проведення ХІІІ Міжнародного економічного форуму в Трускавці з бюджету області витратили 380 тис. грн. В Львівській облдержадміністрацій планують "відбити" ці гроші за рахунок підписаних угод про співпрацю з урядовими інституціями в основному в галузі енергозбереження. Про приватні інвестиції не надто говорили.  Єдина угода з приватними інвестиціями  була між Старосамбірською РДА, Турківською РДА, Сколівською РДА та ТОВ «Смеречанська вітрова електростанція» щодо надання в оренду  близько 50 га землі  під будівництво вітрових електростанцій

Врешті основні інвестори прийдуть на Львівщину вже після підписання угоди з ЄС – впевнені в ЛОДА.

comments powered by HyperComments