Громадськість знову «відбиває» дитячий майданчик на Лисенка,14 від «свободівців». Ухвала суду депутатам не указ.

Катерина Поліщук  |  Середа, 9 жовтня 2013, 17:19
Громадськість знову підняла питання забудови дитячого майданчика на вул. Лисенка, 14, де фірма, дотична до ВО «Свобода», намагалась незаконно збудувати багатоповерхівку замість дитячого центру дозвілля та відпочинку. Попри рішення суду про скасування договору оренди ділянки та примусове звільнення її орендарем –депутати Львівської міської ради відмовились голосувати за включення ділянки в перелік дитячих майданчиків. Мовляв спочатку орендарю варто замінити ділянку, або відшкодувати сплачену орендну плату.
Громадськість  знову «відбиває» дитячий майданчик на Лисенка,14 від «свободівців». Ухвала суду депутатам не указ.

За словами Віктора Штанька, представника ініціативної групи мешканців, які виступають проти забудови на місці дитячого майданчика на вул. Лисенка, 14, сьогодні є позитивні рішення судів практично всіх інстанцій про розірвання договору оренди з ПП «Компанія «Горган» та звільнення ділянки.

«Рішення набули законної сили, тож ми звернулися до міськради з проханням прийняти ухвалу, якою внести ділянку у офіційний перелік дитячих майданчиків. І таким чином попередити його забудову в майбутньому. Врешті дитячий майданчик там існував ще з 1975 року!»- каже Віктор Штанько.

Однак, коли управління молоді і спорту Львівської міськради винесло відповідну ухвалу на розгляд сесії 23 вересня 2013 року, Маркіян Лопатчак, голова фракції ВО «Свобода» у Львівській міській раді, несподівано попросив її перенести, щоб «доопрацювати». Мовляв потрібно з’ясувати чи зверталося підприємство про заміну земельної ділянки і чи буде міська рада відшкодовувати орендну плату, яку сплатило підприємство за користування ділянкою.

«Законно чи незаконно, але власне виконком під вашим (міського голови Андрія Садового – ред.,) керівництвом надавав всі необхідні дозволи, потім їх касував, не касував. Судовий процес відбувалися і так далі. Поза-позаминула каденція Львівської міської ради надавала дозвіл підприємству, виділяла цю земельну ділянку. І це підприємство протягом кількох років платило орендну плату. Мене цікавить позиція, чи міська рада буде відшкодовувати ту орендну плату, чи ні?» - заявив під час засідання Маркіян Лопатчак.

Позицію голови фракції підтримав секретар ради «свободівець» Василь Павлюк і загалом вся фракція ВО «Свобода», яка нагадаємо має більшість у Львівській міській раді. Як наслідок 54 голосами «за» розгляд питання перенесли.

Громадські активісти дуже стурбовані такою позицією депутатів. «Забудовники незаконно хапнули цей майданчик, а тепер ще й хочуть відшкодування. Вважаю, міська рада має відмовити підприємству у цьому!» - каже Герой України Юрій Шухевич. Він додав, що це унікальний випадок, коли громада змогла відстояти свою позицію. Тому не можна залишати його на самоплив.

Нагадаємо, історія скандального будівництва на Лисенка, почалась ще у 2005 році. Тоді міськрада надала ПП «Компанія «Горган» в оренду ділянку на вул. Лисенка, 14 для влаштування дитячого центру дозвілля та відпочинку. Однак непомітно дитячий центр виявився «вбудованим» у багатоповерховий будинок з автостоянкою. А для його побудови компанії «довелось» зруйнувати мур монастиря Францисканців. Інакше просто не могли загнати на будмайданчик техніку. Мешканці та управління охорони історичного середовища міськради встали «на вуха». Почались протести і вимоги зупинити незаконну забудову.

Пізніше виявилось, що у магістраті про будівництво багатоповерхівки дуже добре знали, оскільки було рішення міськвиконкому про передачу місту кватири площею 100 кв.м. Тай депутати міської ради були «в курсі». Адже чинний секретар ради Василь Павлюк, пересів у депутатське крісло з посади директора ПП «Компанія «Горган». Окрім цього згідно з інформацією сайту «Наші гроші. Львів» Василь Павлюк був засновником ПП "Компанія «Горган» з 2002 по 2008 рік. Сьогодні засновниками є Покладок Андрій та Гома Петро. Останній є бізнес-партнером чинного депутата міської ради від ВО «Свобода» Білинського Євгена. Свого часу вони були співвласниками ТОВ «Фіакр-Таксі».

Але під натиском громадськості міська влада таки звернулась до суду про розірвання договору оренди. 25 червня була прийнята постанова Львівського апеляційного господарського суду, який розглянув скаргу ПП «Компанія Горган» на рішення Господарського суду Львівської області і підтвердив, що договір оренди землі є не дійсним. Тепер забудовник повинен звільнити ділянку, а  міськрада має відновити дитячий майданчик.

comments powered by HyperComments