Н. Королевська на Львівщині відкрила дитячий будинок. Збудований за спонсорські кошти...

Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 4 жовтня 2013, 23:43
Починаючи з 2014 року, дітей, які ставатимуть сиротами вже не віддаватимуть до інтернатів, а будуть влаштовувати на виховання у родини. Про це сьогодні, 4 жовтня, повідомила Міністр соціальної політики України Наталія Королевська під час відкриття першого будинку сімейного типу (ДБСТ) у селі Домажир Яворівського району Львівської області.
Н. Королевська на Львівщині відкрила дитячий будинок. Збудований за спонсорські кошти...

Наталію Королевську в селі зустрічали хоч і не з оркестром, але з короваєм та вокальним ансамблем «Горлиця». Побачити та послухати міністра соцполітики зійшлося чи не все село. У школі, поряд із дитбудинком, схоже також готувалися до приїзду київської гості - прибрали подвір’я та причепурили газони з квітами. Королевська, у свою чергу, приїхала не з порожніми руками і подарувала Дитячому будинку сімейного типу (ДБСТ) велотренажер і нетбук, а голова Львівської ОДА Віктор Шемчук – книги з Форуму видавців.

Двоповерховий ДБСТ  площею 264 квадратних метри, який сьогодні відкрили та освятили, було створено на базі існуючої прийомної сім’ї Ігоря та Галини Розлуцьких, які взяли на спільне виховання четверих дітей і планують взяти ще декількох. У будинку місця вистачить всім, адже він розрахований на проживання 10 дітей разом з вихователями. Також для батьків та дітей зручно те, що будинок розташований поруч зі школою.

Як розповів голова підрядної організації Микола Савчин, дім збудували всього за два місяці за канадською технологією, використовуючи дерев’яний каркас, на який натягнули мінеральну вату. А вартувало це будівництво  836 тисяч гривень, які вдалося зібрати з допомогою благодійного марафону «Подаруймо дитині родину»

За словами Королевської, це вже 847-й дитячий будинок в Україні, і це ще раз підтверджує успішну реалізацію соціальних ініціатив Президента України, який поставив завдання до 2020 року забезпечити кожну дитину-сироту сімейними формами виховання.

«Сподіваємось що наступний рік дасть нам ще 300 будинків сімейного типу. Цього року ми 800 дітей забрали з інтернатів та повернули в родини.  Але сьогодні в інтернатах проживають ще понад 16 тис. дітей. Більшість з них віком від 5 років і для них вже важче знайти родину», - зазначила Королевська.

Водночас, як зазначив голова Львівської ОДА  Віктор Шемчук, кошти на дитячі будинки на Львівщині вже закладені в обласному бюджеті. А відкритий сьогодні дитбудинок – це той стандарт будівництва ДБСТ, якого в подальшому будуть дотримуватися.

«Протягом року ми побудуємо на Львівщині ще 25 будинків сімейного типу. Вони будуть такого ж стандарту якості, як і цей. Якщо порахувати, 25 будинків – це 250 дітей знайдуть свою родину. Президентом поставлено завдання до 2020 року повністю перейти на сімейні форми виховання дітей-сиріт, а ми його плануємо виконати у 2014 році», - повідомив Шемчук.

comments powered by HyperComments