Сланець і сльози Львівської облради. Депутати все ж дозволили «Шеврону» видобувати сланцевий газ

Катерина Поліщук. Фото: Валерій Шмаков  |  П'ятниця, 4 жовтня 2013, 08:52
Після десятигодинного марафону суперечок депутати Львівської обласної ради таки схвалили угоду, яка запустить механізм видобутку сланцевого газу на Львівщині. За проголосувало 66 обласних обранців з 95 депутатів. Лише двоє депутатів були проти, троє утрималось, а 24 – взагалі вирішили не голосувати.
Сланець і сльози Львівської облради. Депутати все ж дозволили «Шеврону» видобувати сланцевий газ

Десять годин і одна угода

Дискусії з приводу затвердження Угоди про розподіл вуглеводнів (які видобуватимуться у межах ділянки «Олеська») між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б. В.» та товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Олеська» тривають вже кілька місяців. Депутатський корпус облради поділився на два табори: ВО «Свобода» і решта. «Свободівці» прийняли категоричну позицію не дозволити видобувати сланцевий газ на Львівщині. Мовляв це спричинить екологічну катастрофу. Натомість решта депутатів, посилаючись на волю лідера партії, як, наприклад, фракція «Батьківщина» і «УДАР» чи на енергетичну незалежність України – як Партія Регіонів, були «відкритими для діалогу».

Тож з легкої руки фракцій "Батьківщини", "УДАРу", Української народної партії, Партії промисловців та підприємців України та Партії регіонів у Львівській обласній раді питання включили у порядок денний четвергового засідання сесії Львівської обласної ради.

Хабар? Ні, не чули…

Відразу після прийняття такого рішення «свободівці» заблокували трибуну облради і заявили, що не злізуть з неї поки до них не прийде представник «Шеврон». Щоправда не для того, щоб краще розібратись в питанні видобутку сланцевого газу на Львівщині, а щоб той підтвердив чи спростував інформацію щодо нібито вимагання «Свободою» хабара розміром у 450 млн дол в обмін лояльне ставлення до газовидобувної компанії. Відповідну інформацію поширила газета "Експрес" та під час дебатів, між іншим, згадав депутат від Партії регіонів Ігор Грещук.

Після кількох перерв і тривалого обговорення «Шеврон» нарешті дався чути. Щоправда не особисто, а за посередництвом листа. У листі компанія «Шеврон Юкрейн Б. В.» запевнила, що в них ніхто не вимагав хабара, вони нікому його не пропонували. І, взагалі, американські закони забороняють їм навіть думати про таке, не те, що робити! «Свободівці» гордо сповзли з трибуни і сесія продовжилась. Та не надовго.


 

Якщо процес не зупинити, то потрібно ним скористатись

Знову скандал: депутатам роздали один проект рішення про затвердження Угоди з Шевроном, а Денис Шмигаль, директор департаменту економічного розвитку, інвестицій, торгівлі та промисловості Львівської облдержадміністрації, зачитав абсолютно інший. На запитання депутатів, де він взяв таку версію, чиновник ухильно відповів: «Протягом дня підходили депутати від кожної фракції та вносили правки».

«Свободу» знову обділили - цього разу не включили у Міжвідомчу комісію з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції депутатів Львівської обласної ради, яка б мала слідкувати за тим, щоб всі чітко виконували умови Угоди.

Пізніше з’ясувалось, що «депутатами від фракцій» виявився Олександр Ганущин, депутат від Народного руху України, який пояснив свою «плодовитість» бажанням отримати від видобутку сланцевого газу максимальну користь для місцевих громад. Зокрема, він запропонував 70% від десятивідсоткової частки прибутку з видобутку сланцевого газу, який отримуватиме держава, віддавати виключно на потреби громад. А решту залишати Львівському обласному бюджету, а не державному – як це планувалось спочатку.

Рішення не могло не викликати шквал питань від депутатів. На більшість з них пан Шмигаль емоційно розмахував роздруківкою Угоди зі словами «тут 150 сторінок тексту» та «угоду писали згідно з міжнародним законодавством». На його думку саме ці аргументи мали заспокоїти депутатів, в основному «свободівців».

Міністерський тиск

Просувати угоду з «Шевроном» навіть особисто приїхав Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Він мужньо і терпляче вислуховував всі запитання, зауваження і звинувачення від фракції ВО «Свобода» у Львівській обласній раді. Хоча, явно не сподівався на такий шквал емоцій та тривале перебування у сесійній залі.

Методично і розмірено міністр спростовував зауваження «свободівців» та аргументовано намагався їх переконати не чинити спротиву сланцевій угоді. Мовляв, це значні інвестиції в економіку області, адже лише під час вивчення Олеської ділянки інвестор планує вкласти 350 мільйонів доларів, а сам видобуток сланцю значно збільшить в області кількість робочих місць. Бився в груди, що за підписану сланцеву угоду Львівщина отримає гроші на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища та махав прапором майбутньої енергетичної незалежності України.

Взагалі, був ладен "коники  з гімна ліпити" аби переконати депутатів затвердити Угоду.

Плач Ярославни та бабки від «Свободи»

Натомість «свободівці», а саме вони ставили найбільше запитань, у своїх виступах били на емоційність та перспективу екологічної катастрофи рівня Чорнобиля. Практично у кожному виступі згадувались діти, внуки та відповідальність перед ними за прийняття такого рішення. Дехто наголошував на брехні щодо енергетичної незалежності та дешевизні газу, який видобуватимуть на Львівщині. Інші заявляли, що текст Угоди про розподіл вуглеводнів юридично безграмотний. Однак переконати решту депутатів їм не вдалося. Врешті переконувати було потрібно не під час сесії, а підчас обговорення угоди, яке тривало протягом двох місяців до того.

Не допоміг навіть мітинг перед сесією та запуск «спеціально навчених» бабок, які кричали «Ганьба» та «Ви вбили наших дітей!». Шоу не сприйняли навіть медійники, оскільки година була пізня і всі втомились.

Тож , як і  прогнозували ще зранку (коли 66 депутатів внесли на розгляд сесії обласної ради з голосу рішення про затвердження Угоди), та сама депутатська більшість і прийняла позитивне рішення. «Свободівцям» просто дали можливість показово «відмучитись за Україну».

Довідка:

У лютому 2012 року Україна оголосила конкурси на укладення угод про розподіл продукції щодо Юзівської (Донецька і Харківська області) і Олеської (Львівська та Івано-Франківська області) площ із запасами сланцевого газу. У травні 2012 року переможцями конкурсу на укладення угоди про розподіл продукції на видобуток газу на Олеській і Юзівській площах стали компанії Сhevron і Shell.

Прогнозні ресурси на Олеській площі становлять 3 трлн куб. м газу. На етапі геологічного вивчення планується залучити 1,3 млрд грн інвестицій і 25 млрд грн - на етапі промислової розробки.

В червні цього року Кабінет міністрів України передав проект угод про розподіл продукції щодо Олеської площі для узгодження до Львівської та Івано-Франківської облрад.  Адже саме на території цих областей прогнозовано розміщені основні поклади сланцевого газу.

А вже 20 вересня  Івано-Франківська обласна рада на позачерговій сесії затвердила Угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах площі ”Олеська”, між державою Україна, компанією ”Шеврон Юкрейн Б. В.” і ТОВ ”Надра Олеська”. Щоправда внесла певні правки у її текст.  

 

comments powered by HyperComments