Україна без вболівальників. Кому це на руку

Остап Нетахата  |  Середа, 2 жовтня 2013, 18:01
Наступний матч відбірного циклу до Чемпіонату світу 2014 року збірна Україна проведе за порожніх трибун. 11 жовтня у Харкові національна збірна зіграє дуже важливий матч проти збірної Польщі, але вже без дванадцятого гравця. Крім цього, Федерація футболу України отримала штраф у розмірі 45 тисяч франків. А стадіон "Львів Арена" отримав дискваліфікацію на відбіркові матчі збірної аж до 2018 року включно.
Україна без вболівальників. Кому це на руку

Фото: Валерій Шмаков

Така звістка від ФІФА просто шокувала українську футбольну спільноту. А Міжнародна федерація футбольних асоціацій покарала нашу збірну за поведінку вболівальників під час матчу Україна - Сан-Марино, що проходив у Львові. Що стало причиною такого жорсткого покарання, не відразу стало зрозуміло.

Спочатку говорили нібито таке покарання ФФУ отримали за неонацизм та расизм вболівальників на трибунах «Львів Арени». Ніби расизм виявлявся у тому, що вболівальники імітували мавпу, коли м’ячем володів натуралізований бразилець та гравець збірної України Едмар. Проте чомусь це помітили лише представники ФАРЄ. Всі інші учасники того матчу піддавшись чи то колективній несвідомій сліпоті/глухоті, чи то ще якимось психічним витівкам розуму нічого такого не помітили. Навіть Едмар, який повинен був відчувати тиск, у інтерв’ю  сказав протилежне.

«Я нічого не чув, навіть навпаки, вболівальники підтримували мене. Я навіть здивувався таким звинуваченням. Під час гри я не чув образливих вигуків. Навіть навпаки, вболівальники мене підтримували. Лист написав через клуб. Написав, що я не маю нічого проти вболівальників. Мене це не стосується», – зізнався Едмар Галовський (це його друге українське прізвище, для тих хто не знає, що бразилець взяв собі прізвище своєї дружини).

Потім додали ще піротехніку. І все це разом вилилося у дискваліфікацію стадіону «Металіст» на матч Україна – Польща. Та хіба тільки українські вболівальники використовують піротехніку? Але українці отримують санкції (детальніше читайте статтю Романа Синчука).

Подальший розвиток подій подарував багато цікавого. Проте повернемося трохи назад і зробимо ліричний відступ. Точніше скажемо пару слів про таку організацію, як ФАРЄ. Українською розшифрування цієї абревіатури звучить так – «Футбол проти расизму в Європі». І на папері цілі цієї організації звучать досить привабливо. Особливо для сучасної Європи, переляканої фашизмом та нацизмом ХХ століття.  Зокрема, члени організації для досягнення основної мети ставлять такі цілі:

– Сприяти прихильності у боротьбі з дискримінацією на всіх рівнях футболу по всій Європі – на стадіонах, на полі, в управлінні, у тренерській справ і спортивній освіті через засоби масової інформації;

– Використання привабливості футболу для вирішення соціальної дискримінації;

– Встановлення контактів та обмін світовим досвідом (farenet.org)

Але чи все так добре у діяльності ФАРЄ?

Чудово все розписано і роз’яснено у дослідженні Романа Синчука під назвою «Антифашизм як прикриття, або як знайти расиста на українському стадіоні?». Тому не будемо повторюватися. Краще зупинимося на іншому моменті ситуації.

Нарешті ФАРЄ опублікували докази того, за що країна отримала покарання. Пропоную переглянути ці докази на сайті sport.ua. З оприлюдненого матеріалу добре помітно, що кільканадцять тисяч вболівальників не зможуть потрапити на стадіон, щоб підтримати національну збірну, через ОДНОГО (!!!) чоловіка у футболці з малюнком, в якому не з першого погляду можна помітити дві арабські циферки «88», що символізують серед неонацистів німецькі літери «НН», а ті у свою чергу розшифровуються як «Хайль, Гітлер!». Йдемо далі, цілий стадіон дискваліфіковують через ДЕСЯТЬОХ +/-(!!!) молодиків, які, як то кажуть в народі, «кидають зіги». Додаємо один неонацистський банер «Good Night Left Side». І ще один просто вбивчий аргумент – банер СС «Галичина», яка не була у складі військ Вермахта.

З огляду на покарання і докази, складається враження, що Україна просто якийсь (третій був) уже Четвертий Рейх. Абсурдно, правда? Але треба це якось логічніше пояснити, тому що весь стадіон так точно не проявляв ані расизму, ані фашизму.

За інформацією із офіційного сайту ФАРЄ, дізнаємося, що існує програма під назвою «Eastern European Development Project». Вона покликана зменшити кількість расистів на стадіонах Східної Європи. Керують цією програмою поляки (їхні прізвища всі є на сайті). Дискваліфікували стадіон на дуже важливий матч Україна – Польща для обох команд. Та Україна мала дві переваги: більше очок та гру перед власними вболівальниками. От і думайте, що це може значити. Як на мене, все це збіг... І не забувайте, що спочатку хотіли й очки з України зняти. Це також робить картину яснішою.

comments powered by HyperComments