На Львівщині міліціонери тренувалися кийками та собаками розганяти мітинги по перекриттю доріг

Валерій Шмаков  |  Субота, 28 вересня 2013, 03:13
ГУМВС України у Львівській області провело командно-штабні навчання з ліквідації масових заворушень. Понад 840 осіб особового складу Львівського гарнізону міліції,військовослужбовців внутрішніх військ МВС України та спецпідрозділів «Беркут» і «Грифон» на покинутому аеродромі в Черлянах відшліфовували навички розганяти та затримувати учасників групових порушень громадського порядку. Роль останніх до-речі майстерно зіграли курсанти Львівського державного університету внутрішніх справ.
На Львівщині міліціонери тренувалися кийками та собаками розганяти мітинги по перекриттю доріг

Як повідомив начальник ГУМВС у Львівській області, генерал-лейтенант міліції Олександр Рудяк, в навчаннях були задіяні всі без виключення підрозділи Львівської міліції, починаючи від оперативників і закінчуючи підрозділом медичного забезпечення. Також, начальник міліції Львівщини запевнив журналістів, що навчання є «планові», та не пов’язані із наближенням виборів чи якимось іншими чинниками.

«Подібні навчання проводять що півроку. У нормативних документах прописано, що ми це маємо відпрацьовувати. Та одразу дехто  з шановних представників ЗМІ нас звинуватив у тому що ми готуємось на когось тиснути, щось комусь робити», - зазначив Олександр Рудяк.

Водночас, журналістів на навчання привезли коли ті уже підходили до завершення. Тож як саме міліціонери вгамовували правопорушників побачити не вдалося.

Як розповів Сергій Маруняк, начальник міліції Громадської безпеки Львівщини, за легендою навчань на території Городоцького району люди незадоволені станом доріг перекрили центральну вулицю міста. За це стражі порядку затримали найактивніших організаторів. Та інші обурені учасники пікету кинулися визволяти своїх товаришів і розпочали сутички з міліцією.

Тож начальником ГУМВС області було введено план «Хвиля» та направлено на місце події внутрішні війська, спецпідрозділ «Беркут» та батальйон спецпідрозділу «Грифон». Також були помічені кінологи з собаками і спецтехніка.

Зокрема журналістам продемонстрували роботу водометної машини, яка ніколи ще у Львові не застосовувалась.

Після того як активні правопорушники були затримані на місці події почала працювати вибухотехнічна служба МВС, а криміналісти тим часом складали навчальний протокол. Також оперативно зреагували на виклик шість карет швидкої, медики яких відпрацьовували надання допомоги потерпілим із різними травмами.

На запитання журналістів, чи не було за легендою простіше відремонтувати дорогу Сергій Маруняк відповів, що таку легенду було обрано через те, що зараз на території області виникає чимало випадків, коли люди перекривають дороги.

Також цікаво, що перед цим начальник ГУМВС у Львівській області Олександр Рудяк повідомив журналістам, що за сценарієм навчань моделювалося зовсім не перекриття дороги, та навіть не політичні заворушення, а масові безпорядки футбольних фанатів.

«Зазвичай ми не моделюємо ситуацію 9 травня, ми моделюємо ситуацію футбольних фанів.», - відзначив Рудяк.

comments powered by HyperComments