ІІІ Чемпіонат Баріста з’ясував, хто варить кращу каву в Західній Україні

Оля Юречко  |  Четвер, 26 вересня 2013, 14:32
У рамках фестивалю «На каву до Львова» сьогодні відбувається непересічна подія – ІІІ Західноукраїнський Чемпіонат Баріста. Це слово настільки не звичне для українців, що навіть Word не втомлюється правити його з постійною періодичністю. Хто такі баріста, і в чому вони сьогодні демонструють свої уміння, ми з’ясували завітавши «На каву до Львова».
ІІІ Чемпіонат Баріста з’ясував, хто варить кращу каву в  Західній Україні

До недавнього часу багато львівських кав’ярень навіть не знали, що означає це слово, однак сьогодні Західноукраїнський Чемпіонат Баріста проводиться вже втретє і набув великої популярності серед «кавознавців» усієї України. Це підтверджує й те, що 12 учасників змагань будуть судити 15 професійних суддів, що не лише знають та люблять каву, але і є неодноразовими переможцями подібних конкурсів.

Насправді, слово баріста (іменник чоловічого роду, що не відміняється) буквально має означення «бармен за стійкою». Однак, історично до дефініції цього терміну внесено певні корективи, нині баріста – це бармен, що займається виключно приготуванням кави, кавовий знавець, майстер кави. Баріста повинен уміти не лише досконало готувати експрессо та інші традиційні кавові напої (лунго, американо, ристретто), але й досконало володіти лате-артом – уміти створити з кави справжній витвір мистецтва. Для цього професійний баріста, окрім професійних якостей та умінь, мусить володіти тонким почуттям смаку (конкретно кавового) і естетичного безумовно.

Професія баріста в України прийшла не так давно – від часів, коли приготування кави набуло різноманітних варіацій. Походить вона з «батьківщини кавового мистецтва» - Італії, звідти поширилася (і удосконалилася) в Америці. Нині в Європі, баріста – одна із найпрестижніших чоловічих професій, яка приносить немалі прибутки.

В Україні професія баріста досі є лише «перехідним етапом» професійного росту її носіїв. Однак, з кожним роком все більше молодих людей (для порівняння в Європі, баріста – чоловіки від 35 років) прагнуть стати кавовими знавцями. Чемпіонат Баріста, що сьогодні відбувається – яскраве тому підтвердження. І варто відзначити, що змагання – не з легких. Для того, щоб перемогти українські професійні баріста повинні досконало знати специфіку готування кави, розуміти кавові суміші і вміти їх готувати, володіти знаннями про походження, характеристики, особливості кави. Необхідно уміти приготувати кілька видів кави і володіти мистецтвом лате-арту. Окрім професійних якостей, судді оцінювали і особисті якості баріста – комунікабельність, витримку, індивідуальний підхід до публіки, уміння визначати смаки і їх задовольняти. Доброзичливість, привітність і харизматичність – це також основні якості професійного баріста.

Нагадаємо, що минулого року у Чемпіонаті взяли участь 18 учасників, перемогу серед яких здобув представник «Kredens Cafe» Назар Шуляк. Суддівське журі очолював національний тренер Nestle Україна Роман Якубов з Києва, який і цього року прибув до Львова на каву.

comments powered by HyperComments