Володимир Федорін: про вимоги у журналістиці, самоцензуру і білу ворону у професії

Наталя Істоміна  |  Вівторок, 24 вересня 2013, 00:00
Якісна журналістика поняття доволі об’ємне і не завжди зрозуміле молодим спеціалістам у повній мірі. Напевно, саме тому майстер-клас на тему „Якісна журналістика” супроводжував інтерес та успіх. Про засади якісної журналістики розповів екс-головний редактор „Forbs Україна” Володимир Федорін. Захід організувала Школа журналістики УКУ в одному із навчальних корпусів університету
Володимир Федорін: про вимоги у журналістиці, самоцензуру і білу ворону у професії

    Володимир Федорін озвучив і продемонстрував ряд вимог до бренду, видавця і редакції. Вимоги до самого журналіста входять у класифікацію вимог до редакції. Саме дотримання перелічених вимог, на думку п. Володимира є фундаментом якісної журналістики.

    Бренд на думку журналіста повинен мати хорошу репутацію, вселяти довіру до якості і незаангажованості та асоціюватися з успіхом.

    До видавця є ряд вимог, дотримання яких сприятиме успішному функціонуванню ЗМІ. Це можливість заробити гроші на рекламі і продажу продукту. Видавець також повинен бути щитом між редакцією і ньюзмейкерами. До переліку того, що повинен робити видавець входить також уникнення конфлікту інтересів та забезпечення стратегічного контролю без втручання у роботу редакції. До слова, Володимир Федорін доволі нетипово охарактеризував видавця: „Видавець у пострадянських реаліях – це достатньо рідкісна пташка, біла ворона”.

    Вимоги до редакції є нехитрими, проте геніальними як і все просте. Це професіоналізм, непідкупність, а також скептицизм. Цікаво, що на думку Володимира Федоріна скептицизму журналіст і редакція повинні піддавати навіть власні думки.

    Під час майстер-класу журналіст охарактеризував самоцензуру як один із найогидніших видів цензури. Як приклад, п. Володимир навів прояв самоцензури Євгена Кисельова в інтерв’ю „Українській правді”.  Телеведучий на запитання про те, чи контролює власник каналу його контент, дав відповідь з якої було зрозуміло лояльне ставлення до даного типу цензури і навіть наявність самоцензури у роботі ведучого.

Фото: vk.com/ucu_journalism

comments powered by HyperComments