Мистецька презентація „Грицько Чубай. П’ятикнижжя” втілилась у музику і акторську гру

Наталя Істоміна  |  Субота, 21 вересня 2013, 01:49
У Львові вшанували пам’ять українського поета Грицька Чубая. Проте, вшанували доволі незвичним і надзвичайно творчим способом. Дочка митця організувала презентацію його книги „П’ятикнижжя” на сцені театру ім. Марії Заньковецької.
Мистецька презентація „Грицько Чубай. П’ятикнижжя” втілилась у музику і акторську гру

    „П’ятикнижжя” – це книга, яку у свій час написав поет. Видано оригінал цієї книги, проте доповнений світлинами, листами, факсиміле автографів та екслібрисом. Матеріали, які увійшли до видання, ніде раніше не були опубліковані.

    Грицько Чубай український поет та перекладач. У свій час був представником НМ-дискурсу у львівському андеграунді. Митець відомий також завдяки самвидавному журналу „Скриня”, який він організовував та видавав. У журналі друкувалися твори Грицька Чубая та його коллег по перу.

    Концерт-презентація  „Грицько Чубай. П’ятикнижжя” став завершальним етапом мистецького проекту „Грицько Чубай. П’ятикнижжя”. Першим етапом данного проекту стало відкриття Дисидентської кімнати (камери) Грицька Чубая у Музеї-меморіалі жертв окупаційних режимів „Тюрма на Лонцького”. Дійство було по-істині вражаючим, оскільки одразу після відкриття камери відбувся вечір поезії Грицька Чубая. У супроводі чудової музики та сяйва зірок Гриць Семенчук, Мар’яна Савка, Віктор Неборак, Остап Сливинський та інші митці читали вірші Грицька Чубая. Вечір став симбіозом мистецького видовища і душевної простоти, підсиленої відкритим небом.

    Наступним етапом програми стала презентація поетичної збірки у Голубій залі Палацу Потоцьких. Книгу представляли члени сім’ї митця, а також  Мар’яна Савка, Романа Романишин, Олег Лишега та Віктор Морозов.

    Завершилася програма концертом-презентацією за участі відомих артистів.

    Розпочався концерт записом голосу Грицька Чубая. На плівці поет зачитував власний вірш. Оксамитовий голос зачаровува і водночас створював дещо містичну атмосферу присутності митця.

    Проводив концерт Юрій Андрухович. Супроводжували літературно-музичний перфоманс виступи відомих українських музикантів. Зокрема гурту „Файно”, квартету „Віртуози Львова”, „Пікардійської терції”, Віктора Морозова та гурту „Четвертий кут”. Гостей також розважали виступи дітей поета: дочки - Соломії Чубай з гуртом „Джалапіта” та сина Тараса і гурту „Плач Єремії”.

    Особливої уваги варте своєрідне мистецьке тло, на якому відбувалися виступи учасників концерту. Тло – результат праці художника Олексія Хорошко, який є автором відео-арту та сценографії, а також  театру тіней „Див”. Це стало родзинкою концерту, яка допомагала перейнятися настроєм вечора та зрозуміти мотиви творчості митця.

    Вірші Грицька Чубая озвучував актор з театру Леся Курбаса Олег Онещак. На поетично-театральне дійство завітали друзі поета: Олег Лишега, Влодко Кауфман, Юрко Кох та Юрко Винничук. Вони розповідали про те, яким знають і пам’ятають митця.

    Характерно, що попри всю велич і деякий трагізм презентації на дійстві знайшлося місце для гумору. Олег Шелега, розповідаючи про оточення Грицька Чубая зазначив, що поет спілкувався із Віктором Морозовим, який на той час був доволі мовчазним. Натякаючи, на співочу кар’єру митця п. Олег мовив: „Все життя доводиться якось спокутувати це”.

    Про Івана Нестеренка Олег Шелега розповів, що той носив із собою сопілочку і говорив, що на такій грав Сковорада. Юрій Андрухович додав: „Можливо, навіть, на тій”.

    Концерт-презентація  „Грицько Чубай. П’ятикнижжя” став чимось новим у мистецькому житті Львова. До участі були залучені українські артисти, які привабили молодіжну аудиторію і привернули її увагу до літератури. У заході також взяли участь друзі поета, які зуміли донести до глядачів частинку того життя, яким жив митець. Присутність самого автора відчувалася у записах його віршів, ним же начитаних і звісно у його творчості. Таким чином концерт став поєднанням різних мистецьких площин, які втілили мотиви нещодавно виданої збірки.                          Фото: zaxid.net

comments powered by HyperComments