Перший «теплий кредит» отримала харківська десятиповерхівка

П'ятниця, 6 травня 2016, 10:46
У Харкові пройшов семінар з енергоефективності для голів ОСББ, ініціативних груп та мешканців області.
Перший «теплий кредит» отримала харківська десятиповерхівка

Десятиповерховий житловий будинок №5 по вул. Дмитрівській став першим у Харківській області, утепленим за рахунок пільгового кредиту в рамках Державної програми з енергоефективності.

«Кредит — 670 тис. грн. — ми взяли у минулому році на 10 років під 25% річних. Держава нам вже повернула 168 тис. грн. – це склало 48% від вартості кредиту на придбання матеріалів для утеплення. На перший погляд, здається, що 25% річних  — це занадто великий відсоток, але насправді завдяки утепленню ми вже суттєво зекономили на опаленні, і ця економія більше, ніж ми платимо за кредит», — розповіла голова правління ОСББ «Альма-центр» Юлія Самойлова.

Як повідомила начальник управління реформування інфраструктури та економічного аналізу Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Наталя Горбаненко, В минулому році ОСББ і ЖБК Харківщини отримали 11 «теплих кредитів» (понад 1 млн. грн.), за якими Держенергоефективності компенсувало з державного бюджету близько 300 тис. грн.

«Наразі на розгляді в банках знаходяться ще 17 заявок на отримання кредитів на загальну суму 2,7 млн. грн. Кількість ОСББ та ЖБК, бажаючих взяти «теплі кредити», може зрости з початком реалізації Програми стимулювання ОСББ і ЖБК Харківської області до впровадження ефективних технологій на 2016-2020 роки», — зазначила Наталя Горбаненко.

Згідно з цією програмою, зазначила начальник управління, з обласного бюджету додатково відшкодовуватиметься ще 20% від суми кредиту, залученого на придбання енергозберігаючого обладнання і матеріалів, повідомляє прес-служба ХОДА.

Нагадаємо, за програмою «теплих кредитів» частина суми — від 40% до 70% (в залежності від кількості субсидіантів у будинку), залученого ОСББ/ЖБК на придбання енергозберігаючого обладнання і матеріалів, відшкодовується з державного бюджету.

comments powered by HyperComments