Чиновники не зможуть бути депутатами

Четвер, 28 квітня 2016, 19:00
Законодавство забороняє суміщати посади державного службовця категорії «А» зі статусом депутата місцевої ради.
Чиновники не зможуть бути депутатами

Прийнятий 10 грудня 2015 року закон «Про державну службу» вступає в дію з 1 травня цього року. Документом, зокрема, запроваджується принцип політичної неупередженості державних службовців.

«Пунктом 3 частини третьої статті 10 Закону державний службовець не має права суміщати державну службу із статусом депутата місцевої ради, якщо такий державний службовець займає посаду державної служби категорії «А». Разом з тим депутат місцевої ради є представником інтересів територіальної громади, який відповідно до Конституції України і закону про місцеві вибори обирається на строк, встановлений Конституцією України (стаття 2 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»). З огляду на його правовий статус він зобов'язаний висловлювати і захищати інтереси відповідної територіальної громади та її частини — виборців свого виборчого округу, виконувати їх доручення в межах своїх повноважень, наданих законом, брати активну участь у здійсненні місцевого самоврядування. Для цього депутат місцевої ради наділяється всією повнотою прав, необхідних для забезпечення його реальної участі у діяльності ради та її органів», — тлумачить Урядовий портал.

Стаття 22 Конституції України не допускає «звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод людини і громадянина при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів».

«У зв’язку із цим, оскільки конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані, а також з урахуванням статті 58 Конституції України щодо незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів на осіб, які на день набрання чинності Законом є депутатами місцевої ради в результаті обрання їх до ради відповідно до Закону України «Про вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», не поширюється дія статті 10 Закону на строк, встановлений Конституцією України або до дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради», — підсумовується у повідомленні.

comments powered by HyperComments