Гіганти українського агроринку підтримують малий бізнес

П'ятниця, 16 лютого 2018, 10:29
Ефективні результати господарської діяльності крупних українських агрокомпаній дозволяють їм допомагати розвиватися молодому бізнесу.
Гіганти українського агроринку підтримують малий бізнес

Для центральної та західної частини України така підтримка особливо актуальна, адже агробізнес стрімко розвивається саме там. 

Щодо загальних цифр, Міністерство аграрної політики наводить таку статистику: за січень-грудень 2017 року зовнішньоторговельний обіг аграрної та харчової продукції склав $22,6 млрд, з яких експорт становив понад $17,9 млрд та збільшився на 16,3% у порівнянні з 2016 роком.  А зовнішньоторговельний обіг між Україною та країнами ЄС, за підсумками січня-листопада 2017 року, збільшився на 31,1% або на $ 1,715 млрд, порівняно з аналогічним періодом 2016 року, та склав $ 7,2 млрд. При цьому, експорт аграрної та харчової продукції з України до країн ЄС зріс порівняно з 2016 роком на 38,2% або на $ 1,4 млрд та становив $ 5,2 млрд.

Статистика промовиста: майбутнє у аграріїв у нашій країні є. І не лише завдяки державної підтримки, а у наслідок реалізації програм, започаткованих успішними крупними виробниками. 

Яскравим прикладом слугує конкурс міні-грантів для сільського населення «Село: кроки до розвитку». Цей проект реалізує компанія "МХП", що є провідним виробником курятини в Україні з найбільшою долею на ринку і високою впізнаваністю бренду своїх продуктів. Вона володіє та контролює всі етапи виробництва курятини: від вирощування зернових і олійних культур, виробництва комбікормів до виробництва інкубаційних яєць та вирощування бройлерного поголів’я, переробки, збуту, дистрибуції та продажу м’яса птиці (зокрема через  партнерські брендовані точки).

У рамках проекту "Село: кроки до розвитку" протягом вже двох років холдинг вибирає кращі бізнес-проекти підприємців і надає їм кошти на запуск і подальший розвиток власної справи. Тільки за 2017 рік МХП інвестував в рамках проекту 1 млн 950 тисяч гривень на розвиток бізнес-проектів сільських жителів. 

У серпні минулого року у  Черкасах  25 переможців конкурсу отримали від ПАТ «МХП» сертифікати на фінансування свого проекту в розмірі до 40 000 гривень. Конкурс ПАТ «МХП» «Село: кроки до розвитку» проходив із 25 квітня до 30 червня 2017 року в селах Городищенського, Чигиринського, Катеринопільського, Корсунь-Шевченківського, Канівського, Черкаського районів регіону.

У Вінницькій області були обрані 20 кращих проектів. Переможці конкурсу отримали від ПАТ «МХП» сертифікати на фінансування свого проекту в розмірі до 40 000 гривень. Проект був реалізований у селах Бершадського, Гайсинського, Тростянецького, Тульчинського та Немирівського районів Вінницької області.

У найближчих планах МХП — розширити географію проекту не тільки в межах області, але й по всій країні.

До речі, МХП став другою українською компанією, що вийшла на зовнішні ринки капіталу. За останні 3 роки це перше вітчизняне підприємство, яке взяло таку високу планку. Про це стало відомо під час церемонії нагородження переможців за версією фінансово-аналітичного журналу IFR, що нещодавно відбулася у Лондоні. Агрохолдинг МХП зайняв перше місце в номінації Emerging EMEA Bond of the Year («Розміщення облігацій року з регіону Європа, Близький Схід і Африка»). 

Обсяг єврооблігацій МХП терміном на 7 років з відсотковою ставкою 7,75% досяг 500 млн доларів. Їх випуск визнаний найкращою угодою 2017 року.  Успіх та визнання на міжнародному рівні українські аграрії прагнуть спрямувати на формування позитивного іміджу України та зміцнення її економічних можливостей. Зробити це можливо завдяки експансії вітчизняної продукції на зовнішні ринки та зростання експортного потенціалу країни.

comments powered by HyperComments