На Львівщині проводять археологічні розкопки

Роман Матвіюк  |  П'ятниця, 14 липня 2017, 19:28
Археологічна експедиція під керівництвом наукових співробітників Інституту археології Львівського національного університету імені Івана Франка Петра Довганя та Наталії Стеблій разом із студентами історичного факультету продовжують цьогоріч започатковане у 2015 році дослідження Малого Городище у Буську, що знаходиться у міському парку поблизу автостанції.
На Львівщині проводять археологічні розкопки

На початку цього тижня археологи відкрили вже за ліком 18-й археологічний сезон у Буську. За цей період було знайдено чимало унікальних і цінних знахідок. Минулого року дослідники на пагорбі навпроти нинішніх розкопок встановили місце розташування найдавнішого християнського цвинтаря і церкви ХІІ ст, а також знайшли сліди 17 поховань.

  Як розповіла співкерівник експедиції, співробітник Інституту археології Львівського національного університету їм. І. Франка Наталія Стеблій, цьогорічна експедиція продовжує дослідження на місці започаткованих у 2005 році археологічних досліджень у підніжжі Малого Городище із східного боку. Пов’язано це із тим, що ми тут минулого року заклали траншею, і відповідно, на глибині метрів 40, було знайдено матеріали пізньоримського часу. Наразі складно сказати до якої саме археологічної культури їх слід віднести. Бо траншея була досить вузькою, тому цьогорічні розкопки покликані конкретизувати інформацію про ці матеріали. 

На сьогодні археологам інколи заважають погодні умови. Наразі  археологи пройшли знайдену минулого року доріжку вимощену цеглою і камінням, також битою цеглою, попередньо її відносять до кінця XVII початку XVIII століття. Так як вона знаходиться у парку, тому вважають, що вона була споруджена за місцевих графів. Під нею також пройшлися залишки валу, складно його назвати оборонним, бо він не є таким потужним, в середньому – товщина до 1 метра, а також він пов’язаний з Малим Городищем, тому вважають, що він був споруджений десь наприкінці XIV століття –  для підсилення обороноздатності Малого Городища. 

Більше новин про Західну Україну читайте на "Справжня Варта".

comments powered by HyperComments