Синютка vs Садовий: битва гномів. Остаточні результати виборів в ОТГ на Львівщині

Ростислав Касьяненко  |  Четвер, 28 грудня 2017, 18:25
Мало хто, крім політично обізнаних львів'ян, зауважив, як змінилася на початку тижня риторика центрального штабу БПП «Солідарність» щодо підсумків виборів 24 грудня.
Синютка vs Садовий: битва гномів. Остаточні результати виборів в ОТГ на Львівщині

Зокрема, з переможних реляцій заступника голови парламентської фракції БПП Сергія Березенка вже до ранку понеділка раптом зникла Львівщина (скромно поступившись місцем Полтавській області).

Справді: в першому пості, що підводить підсумки виборів на офіційній Фейсбук-сторінці, штаб БПП спочатку відзначив «найбільшу підтримку кандидатів в Дніпропетровській, Львівській та Миколаївській областях».

Втім після паралельного підрахунку голосів в 30 сільських та 16 селищних ОТГ, де голови і депутати обиралися за мажоритарною системою, а також в п'яти міських ОТГ, де депутатів обирали за пропорційною системою, вже вранці сайт партії «втратив» Львівщину.

В цілому «кандидати від БПП» очолять 3 міських, 5 селищних та 20 сільських ОТГ. Інші політичні сили показали значно менший результат. Зокрема, ВО «Батьківщина» — 4 ОТГ, «Радикальна партія» — 2 ОТГ, «За конкретні справи» — 2 ОТГ, «Аграрна партія» — 1 ОТГ, «УКРОП» — 1 ОТГ і «Відродження» — 1 ОТГ, стверджують в БПП.

До речі, в "Батьківщині" підтвердили, що її представники виграли в чотирьох ОТГ: Малолюбашанській (Рівненська область), Козельщинській (Полтавська область), Мологовській (Одеська область) і Букській (Черкаська область). Лідер Радикальної партії Олег Ляшко повідомив про перемогу в місті Узині (Київська область) і Линовиці (Чернігівська область).

На брифінгу в понеділок Сергій Березенко окремо зупинився на Миколаївській області, де партія отримала найбільшу підтримку.

«Тут вибори відбувалися у семи громадах, і у всіх громадах головами стають кандидати від БПП. Крім того, 45 мандатів для БПП на Миколаївщині — це понад 30% від загальної кількості мандатів в області»,  зазначив Березенко.

Що таке «кандидати від БПП», ми пам'ятаємо з попередніх виборів. Тобто, це не обов'язково члени пропрезидентської партії. І зовсім не обов'язково — кандидати, висунуті на партійній конференції, що офіційно балотуються від партії (як, наприклад, сільський голова Сороки-Львівської сільської ради Зіновій Петрух, який був висунутий від БПП «Солідарність» кандидатом на посаду голови Мурованської ОТГ, отримавши підтримку 93% виборців).


Це також можуть бути кандидати, яких «офіційно підтримує БПП». Тут принципово - "підтримати" не після оголошення виборів, а ДО. Тобто мати на руках протокол конференції про таку «підтримку». Саме таку форму вибрала Львівська обласна організація по відношенню до міського голови Кам’янки-Бузької Олега Омеляна. За майбутнього кандидата на посаду голови Кам’янка-Бузької ОТГ боротьба розпочалася ще на початку листопада.

Суть її полягала в тому, що на останніх місцевих виборах, коли Омелян вже вдруге став мером міста Кам'янка-Бузька, зібравши 72% голосів виборців, він висувався від «Громадянської позиції», проте був безпартійним. Це майже на 40% голосів (!) більше, ніж отримали інші кандидати, разом узяті: Володимир Баранчук від ВО «Батьківщина» (4,45%), Михайло Думанський з Народного Руху України (5,6%) та Ярослав Янишин з Блоку Петра Порошенка (18%).

Зрозумівши, що Омеляну програє будь-який кандидат, голова ЛОДА Олег Синютка, не довго думаючи, запропонував йому балотуватись на посаду голови ОТГ від «Солідарності». Той пообіцяв подумати – насамперед, порадитись з цього приводу з обласним керівництвом партії Гриценка, завдяки якій він минулого разу став мером.


Вочевидь, підступна пропозиція представника президентської гілки влади образила Володимира Гірняка. Він досить прямо висловився щодо намірів партії влади завербувати Омеляна.

«Злі язики говорять, що відбулась нарада за участі голови ЛОДА, голови Кам’янка-Бузької РДА та районної ради. Також сюди був запрошений мер Кам’янки-Бузької Олег Омелян, який на крайніх місцевих виборах йшов від «Громадянської позиції» і здобув переконливу перемогу, – нагадав він. – Так от, подейкують, що учасники наради наполегливо агітували діючого мера на виборах голови Кам’янко-Буської ОТГ балотуватись від партії влади. Не хочеться в це вірити. Мені здається, що виважений і дипломатичний голова ЛОДА в житті не дозволив би собі подібного».

Наразі, депутатський список «Солідарності» на виборах у Кам’янка-Бузькій ОТГ очолив голова районної ради Тарас Келеберда. А пан пан Омелян, як і спрогнозувала «Варта», зважаючи на делікатність цієї ситуації, пішов на вибори як самовисуванець. Але – «за підтримки БПП».

Саме це дало можливість львівській «Солідарності» сьогодні заявити, що «дві новостворені об’єднані територіальні громади на Львівщині очолять кандидати від БПП».

Потім партійний сайт роз’яснює, що на виборах голів Кам’янко-Бузької міської ради та Мурованської сільради здобули перемогу кандидати, яких висунула  та підтримала партія «Блок Петра Порошенка Солідарність». Між рядків слід читати: висунула партія Зіновія Петруха, а підтримала – Олега Омеляна. Цікаво, що останнього підтримала не тільки вона.

Нижче приводимо примірник передвиборчої агітації – першу шпальту партійної газети «Громадянська позиція». «Олег Омелян – ефективний та успішний діючий міський голова Кам’янки-Бузької…» – пише партійний орган ГП, засвідчивши підтримку кандидата також і цією партією. Відверто кажучи, я б тепер не сильно здивувався, побачивши таку саму газету, але з лого, наприклад, «Самопомочі» чи «Батьківщини».


Тобто законодавство аж ніяк юридично не забороняє такий політичний блуд – рейтингового кандидата можуть підтримувати хоч всі політичні сили, якщо це може додати їм голосів. Звісно ж, якщо сам кандидат не буде це заперечувати. Але як його після такого вчинку слід краще називати: політичною проституткою, чи забравши слово «політична»?

Що маємо, як то кажуть, в сухому залишку. Помпезно проголосивши перемогу своїх кандидатів на виборах голів ОТГ та для вірності сфотографувавши Омеляна на фоні партійного прапору (щоб потім вже не казав, що він пройшов «не від БПП»), прес-служба партії досить скромно згадала, що «окрім того, за результатами виборів до Кам’янко-Бузької міської ради та Мурованської сільради пройшли по 4 кандидати від партії «БПП Солідарність». Власно кажучи, саме за такий результат Львівщину прибрали з прес-релізу головного  офісу БПП.

Натягнута «бронза» в Кам’янка-Бузькій ОТГ, де БПП розділив 3-е місце по кількості мандатів з «Батьківщиною», пропустивши вперед «Громадянську позицію» (дяка Омеляну?) та «Самопоміч», та розподілене на трьох з тією ж самою «Батьківщиною» та УкрОПом по кількості мандатів місце в Мурованській ОТГ — доволі невтішний для президентської сили результат. Тобто, чергова ганьба для Олега Синютки, чию область так по-тихому «забув» центральний штаб. Можна сказати — чергова жовта картка.

Минулого разу він отримав сурове попередження з Києва влітку, коли "ніж в спину" голові ЛОДА встромила Яворівщина, висловивши незгоду з позбавленням Міхеіла Саакашвілі громадянства України. Найгіршим було не те, що районна рада абсолютною більшістю голосів підтримала це звернення. А те, що за нього проголосували навіть 5 із 8 членів фракції БПП у Яворівській райраді. В Києві зрозуміли, що губернатор Львівщини аж ніяк не керує райрадами. Що для Синютки, мабуть, було значно гірше, ніж проблеми з дисципліною у місцевому осередку президентської політсили.

Що до партії Андрія Садового, яка на виборах в Кам’янка-Бузьку міську раду отримала «срібло» (тобто аж 5 мандатів, проте у Мурованську сільраду — жодного), це дуже локальний, тобто містечковий результат. В масштабах країни кандидати від партії «Самопоміч» отримали лише 2.8% голосів виборців (дані паралельного підрахунку голосів ВО «Батьківщина».

До речі, навіть такий результат в в Кам’янка-Бузькій ОТГ дався голові партії непросто: Андрію Садовому, як кажуть довелось декілька разів особисто завітати до новоствореної громади під час кампанії. Останнього разу його бачили на виборчий дільниці безпосередньо в день виборів. До речі, пам’ятаєте майже детективну історію з желдецьким виборцем? Я щодо Віктора Паласа, завдяки позову якого на початку грудня тут ледве не був призупинений виборчий процес?

Тоді більшість місцевих мешканців  побачили за цим "вуха" заможної родини місцевого фермера Андрія Антонюка. Буцімто, син пана Антонюка Роман, який знову балотувався у раду, після останнього розподілу округів опинився у слабкій позиції. Тому родина Антонюків, на думку спостерігачив, вирішила, що вибори або відбуватимуться на їхніх умовах, або ніяк… Питання: всім зрозуміло, від якої політичної сили йшов на вибори Антонюк-молодший?


Фото: Варіанти, УНІАН, Leopolis, Dyvys, БПП

comments powered by HyperComments