3:2. О.Березюк та О.Сироїд vs. О.Березюк та О.Сироїд

Ростислав Касьяненко  |  Вівторок, 20 червня 2017, 18:12
Голодування журналіста Олександра Сироїда, який приєднався до акції працівника ЛОДА Ольги Березюк під львівською Ратушею, нівелює аналогічний флешмоб народних депутатів від "Самопомочі" О.Березюка з О.Сироїд під АП.
3:2. О.Березюк та О.Сироїд vs. О.Березюк та О.Сироїд

Нагадаю, вчора фракція "Самопомочі" в парламенті, напевно, відчуваючи майбутні іміджеві втрати від погіршення епідеміологічної ситуаціі у Львові, пішла у наступ. Голова фракції Олег Березюк, емоційно заявивши про "окупацію Львова ворогом" в парламенті, оголосив про намір голодувати під Адміністрацією Президента України. Сам Президент, до речі, ввечері у неділю вилетів з робочим візитом у США, де сьогодні має зустрітися з віце-президентом країни Майком Пенсом. Очікується також його зустріч з президентом США Дональдом Трампом.


Тим часом Олег Березюк провів ніч під пустою будівлею АП, спілкуючись з журналістами. А вже зранку до нього приєналася колега по фракції "Самопоміч" Оксана Сироїд. Пафосно звинувативши Президента, прем’єр-міністра і депутатів коаліції, які "знецінюють вчинок гідності Олега Березюка, тому що їм бракує власної гідності", вона наголосила, що приєднується до нього - "буду поруч з ним, буду голодувати".

Також віце-спікер Верховної Ради закликала львів’ян "об’єднати свої зусилля і звернутися до Президента із вимогою звільнити очільника обласної адміністрації, який виконував і видавав злочинні накази, принижуючи гідність львів’ян".

Яким чином губернатор Львівщини Олег Синютка за останній рік після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі встиг принизити гідність містян, невідомо. На відміну від лідера "Самопомочі" Андрія Садового, який йшов 11 років тому на вибори з гаслом про необхідність закрити цей полігон, але за весь цей час ні виконав своїх обіцянок, ні побудував сміттєпереробний завод.

У свою чергу, львівський губернатор вважає голодування народного депутата Олега Березюка "політичним спектаклем".

«У той же момент, коли один представник «Самопомочі» виходить на голодування, щоб унеможливити складну ситуацію у Львові, інша фракція «Самопомочі» у Миколаївській міській раді провалила голосування за вивіз сміття зі Львова в Миколаїв. Виглядає так, що це запланований спектакль, щоб знайти загальноукраїнський інформаційний привід», – заявив сьогодні Синютка. Важко з ним не погодитись: напередодні стало відомо, що миколаївські депутати від "Самопомочі" проголосували проти прийому твердих побутових відходів зі Львова до районного центру. Загалом для ухвалення рішення забракло одного голосу.

Проте сьогодні львів’яни стали свідками другого акту цієї вистави: з-під Адміністрації Президента голодування перенеслось під львівську Ратушу. Дійові особи майже такі ж самі: О.Березюк та О.Сироїд.

Протест діючого журналіста "Варти-1" Олександра Сироїда та його колишньої колеги, нині - працівника ЛОДА Ольги Березюк проти безгосподарності Львівської міської ради щодо вирішення сміттєвої проблеми дещо нівелюють у медіа-просторі акцію народних депутатів від "Самопомочі" під АП. Фактично, львівським Сироїду та Березюк у цьому сенсі вдалося перехватити ініціативу.

Губернатор вже заявив, що намагався відговорити Ольгу Березюк від її вчинку: "Вона прийняла таке рішення і написала заяву на відпустку за власний рахунок. Я, звичайно, не міг не погодити її рішення".

Зі свого боку, львівський міський голова Андрій Садовий, який вийшов до О.Березюк разом з міністром охорони здоров'я Уляною Супрун, також заявив, що з повагою ставиться до позиції чиновника ЛОДА: "Це її особиста позиція. Треба шанувати тих людей, які критичні до тебе і не бояться тобі прямо в очі говорити те, що вони думають".


Втім, сьогодні зранку парламентська фракція "Блок Петра Порошенка" закликала лідера фракції "Самопоміч" Олега Березюка припинити голодування, а мера Львова Андрія Садового - вирішити питання зі сміттям у місті або піти у відставку. Під час виступу О.Юринець навколо трибуни стояли її колеги з фракції БПП.

"Андрію Івановичу! Негайно вирішуйте проблему зі сміттям або добровільно йдіть у відставку", - заявила народний депутат фракції БПП Оксана Юринець на ранковому пленарному засіданні Верховної Ради у вівторок.

У свою чергу, представник президента України у Верховній Раді Ірина Луценко вважає за доцільне запросити мера Львова на засідання профільного комітету і розглянути ситуацію в місті. "Нехай відзвітує: які витрати він зробив для громади. Із залученням телебачення нехай покаже, до кого звертався, скільки разів приїжджала комісія з Кабінету Міністрів, скільки разів вивозилося сміття на полігони. Які громади, де є представники "Самопомочі", не проголосували за те, щоб сміття з міста Львова було в інших містах", - заявила І.Луценко, виступаючи в сесійній залі.

З її слів, станом на 2016 рік 700 млн грн було на депозитах Львова. "Повірте грошей в місті достатньо, щоб перетворити це історичне місто з екологічною катастрофою на процвітаючий туристичний центр", - додала І.Луценко.

Нагадаємо, сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що в місті накопичилося 8500 тонн твердих побутових відходів (ТПВ), які нікуди вивозити, а центральна влада мовчить у відповідь на прохання Львова про допомогу.

Разом з тим прем’єр-міністр Володимир Гройсман 19 червня заявив, що готовий на засіданні уряду ініціювати виділення з резервного фонду 50 млн грн на облаштування полігону для сміття у Львівській області. Крім того, він закликав місцеве самоврядування відгукнутися на прохання мера Львова, якщо воно надійде, і тимчасово прийняти львівське сміття на своїх муніципальних полігонах.

Водночас, нардеп від "Самопомочі" Єгор Соболєв, ставлячись з розумінням до причин, які спонукали голову фракції Олега Березюка оголосити голодування, вважає, що це не розв'яже "сміттєвої" проблеми. Про це він заявив журналістам у кулуарах парламенту у відповідь на запитання, чи поділяє фракція "Об'єднання "Самопоміч" позицію Березюка, повідомляє Укрінформ.

"Я думаю, це вчинок людини, мешканця міста Львова і політика, який розуміє, що потрібні екстраординарні кроки, аби вирішити ситуацію. Але всі зрадіють, якщо ми всі почнемо голодувати разом з Олегом, та вся фракція помре з голоду просто під Адміністрацією Президента".

UPD: Як повідомив Олег Березюк, до їх акції з Осаною Сироїд під Адміністрацією Президента приєднався ще народний депутат від Самопомочі Тарас Пастух, що робить рахунок у цьому змаганні 3:2 на користь киян. То ж діло за малим - знайти у Львові свого Пастуха. Запасайтеся поп-корном. The show must go on!


Коллаж: ‎Флешмоб #ratushagarbagechallenge на FB

comments powered by HyperComments