Як поляки "сприяли" українцям у вшануванні жертв операції "Вісла"

Олег Довганик  |  Вівторок, 2 травня 2017, 02:19
Українська делегація, яка згодом помолилась на місці нещодавно демонтованого пам’ятника воїнам УПА у селі Грушовичі, вистоялась на кордоні до 16:51
Як поляки "сприяли" українцям у вшануванні жертв операції "Вісла"

У неділю, 30 квітня, делегація із Львівщини взяла участь у вшануванні жертв операції «Вісла» у селах Польщі та місті Перемишль.

Від Львівської ОДА ми виїхали о 7 ранку. Ніщо не віщувало біди, хоча ми й прогнозували, що черги на кордоні таки будуть. Проте на такі, як виявилось.

За планом, ми мали перетнутись кордон через МПП «Краківець-Корчова», оскільки наш автобус їхав у село Кальників, що територіально ближче саме із Краківця. Приїхали ми на кордон й здригнулись: черга із автобусів була ще безпосередньо на трасі при в’їзд на митницю з української сторони. Перед нами стояло кілька автобусів, не кажучи вже про чергу на самому кордоні.

Ще один автобус із делегацією від Львівщини застряг уже на території української митниці, оскільки не міг проїхати нейтральну зону до польських прикордонників та митників.

Як нам вдалось з’ясувати, на в’їзд до поляків очікувало десять автобусів у нейтральній зоні. За інформацією самих водіїв, поляки не впускали автобуси із півночі неділі, через що і виникла така черга.

Після низки дзвінків ми вирішили їхати через «Шегині», вернувши із території митниці ще один наш автобус. Полями-лісами, скинувшись додатково водіям на пальне, приїхали ми на «Шегині». Там були теж більше шести годин й виїхали із території «Медики» о 16:51.

Звісно, полякам нічого не докажеш. Формально, вони свою роботу виконували. Як і завжди роблять. Формально, знайшовши якусь дрібницю, вони можуть ретельно перевіряти людей, речі та автобуси.

Проте мова не про це. Звісно, що усі ми розуміли, чому польські прикордонники так повільно працюють. Адже про усе, що пов’язано із операцією «Вісла» поляки воліють просто не говорити. Уже повертаючись назад, багато учасників делегації, які їхали разом у автобусі, говорили про те, що такого «сприяння» від поляків можна було очікувати. Але не настільки… Адже одна справа, коли поляки "шманають" рейсові автобуси (часто маючи на це усі підстави), а інша – коли вони влаштовують «тихий страйк» під час перетину кордону української офіційної делегації.

До слова, уже у Кальникові та Грушовичах було багато польської поліції та спецслужб. Може, завдяки і цьому обійшлось без жодних провокацій. Польські служби просто по периметру спостерігали за українцями.

Як делегації із Львівщині вшанували жертв операції вісла – читайте тут.

comments powered by HyperComments