Про побожність і матюки: Як мер Львова зібрав усіх депутатів на велике свято й вилаявся

Олег Довганик  |  Четвер, 19 січня 2017, 21:03
Ухвалу Львівської міської ради про облаштування п’яти пунктів сортування сміття уже готуються оскаржувати у суді
Про побожність і матюки: Як мер Львова зібрав усіх депутатів на велике свято й вилаявся

На годиннику 10:20. Підходжу під стіни Львівської міської ради й зустрічаю колегу журналіста-активіста. Вітаємось. Каже – «От і нащо це було сьогодні, як думаєш? Я б ще спав вдома». Я теж обурююсь і кажу, що також мав інші плани на день. Проте не сталось. Учора ввечері депутати міської ради через Фейсбук повідомили про те, що секретаріат Львівської міськради скликає термінове позачергове засідання через сміття. Мовляв, таки катастрофа і далі чекати уже не можна.

До нас доєднуються інші колеги й обмінявшись обуреннями, ми заходимо у сесійний зал, куди разом з нами збираються інші депутати і активісти. Дорогою дізнаємось, що вже є проект ухвали, яким передбачено, що на території міста будуть працювати п’ять тимчасових (нема нічого більш постійного, аніж тимчасове!) місць, де будуть сортувати сміття. Потім брекитувати й вивозити. Куди, спитаєте? Невідомо. Згодом Садовий скаже, точніше відмовиться сказати, адже знову злі й недобрі активісти заблокують вивіз туди сміття. Порошенко ж дав таку вказівку і це не жарти!

Припускаємо, що цей проект – фейк, але майже одразу дізнаємось, що таки ні. І що навіть голоси за нього є.

Садовий запізнюється на хвилин 15, заходить у зал і починає свій виступ, навіть не провівши формальну реєстрацію депутатів. Шкодує, що відірвав усіх від святкового столу, для галочки запитує, чи усі вже встигли посвятити воду, запрошує на міське освячення води й починає свою промову. Суть її уже звична для Садового: усі винні, усі мені заважають, я не можу «взяти і зробити», тобто вивезти сміття. Каже, що не буде говорити про політику, але тут же «наїжджає» на міністерства, які «дають йому відписки»…  Кому-кому, а Садовому про відписки не вартувало б навіть згадувати. Із власного досвіду знаю, які відповіді на скарги надає хоча б управління транспорту міста. Але суть не в тому.

Далі у гру включається «Народний контроль» Дмитра Добродомова. Його керівник у міській раді Валерій Веремчук заявляє, що ухвалу потрібно підтримати. У соцмережах потім жартуватимуть, що сьогодні, мабуть, мали ще розглядати питання про надання дозволу на якийсь МАФ. Активно включаються інші депутати від цієї партії.

Поставити ситуацію власне з голови на ноги спробував Петро Адамик, який заявив, що тільки Андрій Садовий може видати безпомічність власних менеджерів у геополітичні процеси. Виступають і колеги з «Укропу», яких взагалі не запросили учора на засідання із керівниками фракцій. У кінцевому результати, саме вони спільно із «Свободою» і УГП не проголосують за «ухвалу Садового».

У гру включається і громадськість. Люди починають вигукувати «Ганьба» та інші не зовсім культурні речі про самого Садового. Доходить до бійки. Садовий лається. І ставить питання на голосування. Питання прогнозовано проходить, але активісти кажуть: він не перехитрить їх. Вони фізично блокуватимуть усі адреси й не дозволять туди вивозити сміття.

Згодом з’явилась інформація, що від завтра у Рясне облаштують блок-пост. Окремі активісти уже заявили, що ухвала абсолютно незаконна, адже «не пройшла» жодної депутатської комісії, а також не була опублікована на офіційному ресурсі. Ба більше: самі депутати зранку навіть не знали, за що будуть голосувати. Це й породило чутки, що Садовий може подати у відставку. Хоча ті, хто його знають, казали одразу: не народився ще той, який його перехитрить.

Проте чи так це – покаже час. І позиція громадськості.

comments powered by HyperComments