Маніпуляція з членами: партійність голів та кандидатів в ради ОТГ Львівщини

Вікторія Христич  |  Субота, 4 листопада 2017, 19:06
На вибори в міські, сільські та селищні ради 8 львівських ОТГ БПП "Солідарність" відправила лише 7 членів партії.
Маніпуляція з членами: партійність голів та кандидатів в ради ОТГ Львівщини

Поки ЦВК не поспішає з публікацією списку депутатів, що перемогли на виборах до Воютицької сільської громади, що на Самбірщині, новообраний голова ОТГ пообіцяв сконцентруватися на ремонтах шкіл та питанні довозу до них дітей, а також ремонті доріг.


В той самий час, єдина жінка серед свіжеспечених керівників ОТГ – голова Тшенецької сільради Марія Дик, яка отримала моцну підтримку (83%) виборців Волицької об'єднаної громади, відразу ж присягла на вірність Президенту і його команді в особі голови ЛОДА Олега Синютки, "який працює, складається таке враження, цілодобово".

— Я давно таких людей не бачила. Якщо будуть в нашій державі такі люди, як Олег Михайлович, то у нас дуже швидко пройде децентралізація, — каже новообрана голова ОТГ. — Мені дуже подобається правління нашого Президента. Бо кращого на сьогодні я не бачу, ніж наш Президент Петро Олексійович Порошенко. Я можу навести купу прикладів щодо хороших речей, які зробив Президент - це попри те, що іде війна."

Марія Дик вважає, що така людина, як Президент, заслуговує "великої шани та поваги". З такою риторикою вона може отримати гроші на мікропроекти від облради, чи на програми з Державного Фонду регіонального розвитку одна із перших.

Не менш схвально про голову облдержадміністрації Олега Синютку розповідає мільйонер Володимир Бега, директором ТзОВ "Товариство з іноземними інвестиціями "Горари" та ПП "Лінія-один", який переміг 29 жовтня на виборах до об'єднаних громад і очолив Славську ОТГ.

— Я включився в боротьбу за посаду голови ОТГ на тлі входження у район інвестора. І це було основним моментом прийняття мого рішення. Мені є цікавим проект розбудови курорту. Я пишаюсь хорошими відносинами з інвестором, з губернатором. Ми не збираємось робити другий Буковель: ми збираємось зробити краще, ніж Буковель — найкращий курорт не лише в Україні, а й у Східній Європі. У нас всі можливості для цього є, — цитують голову Славської ОТГ "Варіанти". 

Щодо виборів у міських громадах, дані по яким наразі ще обробляються, як вже повідомлялося за результатами паралельного підрахунку голосів, на виборах депутатів у Рудківській ОТГ партії отримали такі результати:

1. БПП "Солідарність": 26,2%  7 мандатів.

2. УКРОП: 14,4%  4 мандати.

3. Батьківщина: 11,4  3 мандати.

4. Народний контроль: 9,4%  3 мандати.

5. КУН: 9,1%  2 мандати.

6. Свобода: 7.27%  2 мандати.

7. Партія Ляшка: 7,11% - 2 мандати.

8. Громадянська позиція: 5,9%  2 мандати.

9. Самопоміч: 5,6%  1 мандат.

10. АПУ: 3,4  0 мандатів.

Згідно списку кандидатів, висунутих БПП "Солідарність" до Рудківської міської громади, який очолює завідувач відділення Рудківської лікарні Василь Процько, жодний з них (в тому числі, голова списку) не є членом партії. Тобто інструментів впливу на цю "чудову сімку" ні у районної, ні у обласної парторганізацій фактично немає.

Ситуація з Великомостівською міською ОТГ у БПП ситуація трохи краще. В списку з 27 кандидатів, який очолила молода вчителька, партієць Ірина Балко, аж 7 членів партії "Солідарність". Скільки саме з них пройшли в раду, достеменно невідомо. Але, якщо користатися офіційними даними з сайту БПП "Солідарність", виходить, що не більше 3-х. Бо разом з Рудківською ОТГ (де у БПП 7 депутатів), "Солідарність" отримала 10 мандатів, тобто 3 - в Великих Мостах.


Втім, статистика на центральному сайті партіі БПП "Солідарність" може бути й хибною. Зокрема, як з'ясувалося 2 жовтня на прес-конференції новообраних голів ОТГ, жодний з них не є членом президентської політсили. В той час, як на центральному сайті БПП на Львівській області стоїть цифра "8" з припискою внизу: "Члени Партії БПП "Солідарність".

За словами голови обласного осередка "Солідарності" Юрія Гриніва, ніхто з голів, що йшли на ці вибори "не був членом БПП, і навіть зараз не вступає".

"Ми їх просто підтримуємо!"  заявив він на пресс-конференції. Очільник БПП каже, що така стратегія – це прообраз так званих "відкритих списків".


"Ми вирішили що кандидати мають вибиратись незаангажовано, самі перемогти за рахунок авторитету та власної господарськості. В Підберізцях, наприклад, ми підтримували відразу 2-х кандидатів: переможця і «срібного призера». Всі говорять про відкриті списки, а ми їх робимо", - наголосив він.

Втім, звісно така стратегія вже викликала шалену критику в політичному таборі на Галичині.

"Влада займається окозамилюванням, бо результати голосування людей за кандидатів-самовисуванців, які мають авторитет у своїх громадах – це саме їх рівень підтримки. Президент і його політична сила тут ні до чого! — вважає Роман Кісілевич, кандидат на посаду Великомостівського міського голови від політичної партії "Свобода". — Влада розуміє, що кандидат від БПП під партійним прапором не має жодного шансу перемогти. Тому й іде на такі маніпуляції. В цілому ж змагання «рейтингів підтримки» політичних партій – лише технологія для формування громадської думки напередодні Президентських перегонів. Влада сьогодні довела виборця до такого зубожіння і зниження рівня його життєвих умов, що йому не так цікаві кольори на прапорах політичних партій. Скоріше він піде за тим, хто більше обіцяє, втім зовсім не обов’язково дотримується цих обіцянок в майбутньому".

Михайло Цимбалюк, голова львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» впевнений, що найбільші шанси очолити новостворені громади були у чинних голів, які роками здобували авторитет у себе на окрузі.

"Вони мали всі шанси пройти від будь-якої політичної сили, тому що люди надавали перевагу саме людині, а не партійному бренду, — каже він.— Тому вони йшли в більшості випадків, як самовисуванці. Коли в контексті майбутніх президентських та парламентських виборів центральний штаб «Солідарності» почав вимагати від обласних організацій максимальний результат, ті вирішили підтримати найбільш рейтингових кандидатів в майбутніх громадах. Не знаю, як вони собі це уявляли, бо на той час «Батьківщина» вже також підтримували частину з них. Новообраний голова Славської ОТГ, не дивлячись на підтримку голови ЛОДА, тим не менш, пішов на вибори як самовисуванець – так само, як і кандидати-лісники, які розуміли, що під прапором БПП шанси у них пройти в раду ОТГ мінімальні."

"У Великих Мостах теж відчувався тиск з боку районної адміністрації, але результат ми бачимо. Резюме з цього: воювати треба не за рейтинги. Потрібно змінювати політичну систему", — стверджує Цимбалюк (розгорнутий коментар очільника львівської "Батьківщини" з приводу виборів читайте ТУТ).

«Без мене – мене одружили». Напевно саме так думають самовисуванці, побачивши у ЗМІ, що, виявляється, їх «підтримували» чи то «Батьківщина», чи то БПП, каже Сергій Фесенко з центрального офісу Аграрної Партії України. — Виникає логічне питання наскільки така «підтримка» взагалі законна? Зрозуміло, що для лідерів обох партій уже розпочалась президентська кампанія і їм потрібні перемоги, за будь-яку ціну, однак дивлячись, як вони не гребують зараз жодними засобами, навіть важко уявити, що буде в розпалі президентської битви. Вражає, як у своєму запалі старі політики навіть не помічають – як реально змінилася ситуація. Подивіться на результати виборів – третє місце по всій Україні отримала Аграрна партія, якої практично немає у ЗМІ, але яка працює у громадах і люди довіряють владу саме їй. 4 і 5 місце — теж непарламентські партії. Люди стомилися від брехні і маніпуляцій, хитка влада старої системи тримається лише на грошах і тиску, але очевидно, що зовсім скоро їх  буде недостатньо».

"Ситуація з підміною понять "висування/підтримка" кандидата є типовою маніпуляцією з боку влади, в даному випадку — керівника львівської "Солідарності" пана Гриніва, — вважають у львівській обласній організації політичної партії "Національний Корпус". — Головна ціль, як у будь-якій війні рейтингів — створити у виборця ілюзію, що підтримка Президента України є суттєво вищою, ніж насправді. Принаймні, що вона більша, ніж лояльність виборця до політсили його спаринг-партнера Тимошенко. Єдиний висновок для виборця — шукати в бюлетені кандидатів від абсолютно нових політичних сил з незаплямованою репутацією.

comments powered by HyperComments